De Crossroad genoot van een erg sterke Jim Suhler & The Monkey Beat

Dirk van café Crossroad in Olen weet ons altijd weer te verrassen met leuke concerten. Zo had hij op zondagavond 15 november de Amerikaanse band Jim Suhler & Monkey Beat te gast in zijn gezellige muziek café. Jim Suhler uit Dallas, Texas is geen onbekende in onze contreien. Hij draait al meer dan twintig jaar mee in het circuit. Buiten zijn solo werk verwierf hij naam als gitarist bij George Thorogood.
Om 19:00 uur begon het viertal in Olen aan een mix van blues, rock’n roll en roots muziek. Met een paar songs uit zijn recentste album ‘Panther Burn’ uit 2014 wist Jim dadelijk het publiek te bekoren. De swingende up tempo nummers ‘I Declare’ en ‘Leave My Blues Behind’ met de jarige toetsen man ‘Shawn Phares in een hoofdrol zorgden dadelijk voor een goede sfeer in De Crossroad. Met ‘Years Of Tears’ uit zijn meest succesrijke album ‘Tijuana Bible’ ging Jim de rustige weg op. Deze heel mooie slowblues werd met heel veel gevoel gezongen en weer mocht Shawn met prachtig werk op de toetsen uitpakken. Maar ook Jim kreeg de handen op elkaar door heel knap vingerwerk op zijn gitaar. Met drummer Beau Chadwell en bassist Christopher Alexander had de Texaan een stevige en strakke ritme sectie aan zijn zijde. Jim bleef met het stuwende ‘Juice’, de titeltrack ‘Tijuana Bible’ en ‘Mexicali Run’ nog even bij datzelfde album hangen. Vooral het strakke en erg mooie ‘Tijuana Bible’ was één van de hoogtepunten van het concert. Shawn Phares had voor deze song de accordeon in de hand genomen. ‘Mexicali Run’ begon met wat psychedelische klanken, even later begonnen Christopher op bas en Beau op drums aan hun strakke dwingende groove. Shawn mocht eerst nog even in de schijnwerper met knap toetsenwerk, maar daarna was de frontman aan de beurt met een verscheurende solo. Als kers op de taart kregen we ook nog een duel tussen de gitaar van Jim en de bas van Christopher. De eerste set werd afgesloten met de cover ‘Hush’. Niet de originele Billy Joe Royal, maar wel de Deep Purple versie en die viel wel in de smaak van het publiek in De Crossroad. De jarige Shawn Phares leverde met verschroeiend riffs op de toetsen een pracht prestatie. Het door iedereen bekende refreintje nananana werd door een deel van de aanwezigen heel enthousiast meegezongen.
Twintig minuten later begon Jim solo aan de tweede set. Hij had zijn gitaar gewisseld voor een dobro en de bottleneck rond zijn vinger gedaan. Met een beklijvende versie van Rory Gallagher’s ‘As The Crow Flies’ kluisterde de Texaan een groot deel van het publiek aan zijn lippen. Ook voor ‘Dallas’ een ode aan de verleden jaar overleden Texaan Johnny Winter bleef Jim Suhler solo, knap vingerwerk en slide partijen afwisselen op de dobro. Het leverde hem een lang en welverdiend applaus op. De dobro bleef, maar de band kwam hun frontman vervoegen voor een zeer knappe blues versie van de Jimmy Hendrix klassieker ‘Are You Experienced’ die van de eerste noot tot de laatste seconde erg boeide.
Met de swampy rocker ‘Voodoo Light’ vervolgde de band het concert met eigen werk. In dit oudere nummer uit 1995 liet Jim Suhler horen waarom hij bekend staat als een begenadigd gitarist. Ook met de vlotte Texas rocker ‘Bad Stretch Of The Road’ bleef Jim uit zijn oudere werk putten. Weer was er voor de jarige toetsenman Shawn Phares een glansrol weggelegd al konden we ook genieten van het prachtige gitaarwerk van de frontman. Met veel subtiel cimbaalwerk van Beau Chadwell en heel wat psychedelische klanken werd ‘Where’d You Get Your Sugar From’ uit 1994 gestart. Het meeslepende ‘Po’ Lightning” met het meezing refrein was het volgende nummer op de setlist. De Stratocaster klonk weer verduiveld goed in de handen van Suhler. Met een pittige gitaar riff en dreigende bas drum werd begonnen aan ‘Restless Soul’. Deze erg knappe uptempo rocker werd opgefleurd door uitstekend afwisselend vinger en slide werk van Jim. De laatste noot was nog niet uitgestorven of we hoorden  Jim  ‘Did You Ever’ in zijn microfoon roepen. Meteen de start voor ‘Bullfrog Blues’, een afsluiter die De Crossroad op zijn kop zette. Met de bij iedereen bekende Texas shuffle ‘Thunderbird’ kregen we nog een heel mooie toegift. Shawn Phares mocht nog eens schitteren op zijn keyboard. Naar het einde toe was er nog een vocaal onderonsje tussen Jim  en Christopher en daarna was het definitief gedaan met het erg goede concert van Jim Suhler & Monkey Beat.

Foto’s: © Walter Vanheuckelom