Een Lucky bluesnight voor de liefhebbers van live muziek

Band of Friends-2

Lucky organiseerde zaterdagavond een ouderwetse blues avond met twee bands uit de jaren zeventig. Barrelhouse en Band of Friends (Rory Gallagher leden) vormden de line up van een mooie avond blues. Van 20.00 tot 24.00 werd het publiek getrakteerd op 2 monumenten uit de blues en bluesrock geschiedenis.

Barrelhouse

De roots van Barrelhouse stamt al uit 1974; In 1976 speelden ze al samen met blues gigant Albert Collins. De band met 6 leden, waarvan frontvrouw Tineke Schoemaker, speelde een ingetogen blues set met veel Telecaster gitaar werk. Barrelhouse had er zin in, en begon wat eerder, zodat ze wat langer konden doorspelen dan gepland op de time table van de avond. De aftrap was ‘Sally go round the rose’. Hoogtepunt van de show was al vrij vroeg in de setlist: Keyboardspeler Han van Dam speelde de glansrijke hoofdrol in het slow blues piano nummer ‘If you really wanna leave me’. Het nieuwe nummer ‘Walk that road’ werd eveneens goed ontvangen in de goedgevulde kleine zaal van Lucky. De zaal was gezellig ingericht met tafels en barkrukken zodat het qua ambiance een echte blues cafe sfeer kreeg. ‘Skin and bones’ mocht natuurlijk niet ontbreken en het spannende ‘I love the way I live’ besloten de set. De encore sloot af met ‘Oh baby it’s time to go’. Een aantal Barrelhouse fans ging na afloop van dit optreden al de deur uit.

Band of Friends

Het hoogtepunt van de avond moest toch nog wel komen. Barrelhouse heeft qua podium presentatie meer een jazzy feel en Band of Friends is wel een band met een echte hardrock band podium presentatie. Gerry Mc Avoy (de bassist van de band) zorgt daar wel voor. Het publiek opzwepend om er een echt feest van te maken. “Come on it’s saturday night” stookte hij het vuurtje op. De heren kwamen door de zaal heen het podium op. De zaal was propvol want er waren nogal wat fans voor uitsluitend BOF gekomen. De band (3 koppig) bestaat uit 2 voormalig leden van Rory Gallagher aangevuld met hoofdrol speler Marcel Scherpenzeel (gitaar en zang). BOF speelt met name covers van Rory Gallagher en doen dat met een passie en inzet die hartverwarmend is. Ted McKenna op drums, is ook geen kleine jongen want hij won dit jaar de blues award voor beste drummer.

Band of Friends-1

Als je na dit optreden thuis komt, denkt de omgeving dat je verkouden bent maar de oorzaak daarvan is gewoon dat je schor bent van het meezingen. Gerry zorgt er wel voor dat je meeklapt en zingt met de nummers ‘Philby’ waarin iedereen meedoet yeah yeah yeah en ‘Shadowplay’.

De set begint met ‘Cradle rock’ en favoriet van het publiek ‘Moonchild’ doet het ook zeer goed. Daarna is het tijd voor het boogie blues nummer ‘Bought and sold’. Gerry gaat zelfs nog het publiek in om iedereen nog even te stimuleren om mee te doen. Vanaf het podium nodigt hij nog een dame uit om met hem samen hand in had te dansen. Band of Friends heeft deze avond weer vele vrienden gemaakt door een uitmuntende podium presentatie. Ik ken geen bassist die zo prominent aanwezig is als Gerry. Natuurlijk, Mark King en Larry Graham zijn ook prominent aanwezig in hun band, maar verzorgen dan ook de lead vocals. Gerry zingt alleen op de 2 eigen nummers mee. ‘Sing it with the band’ en ‘Leap of faith’ zijn de eigen composities die goed in de setlist passen.

Band of Friends-6

De set wordt na een lange toegift afgesloten met ‘Succubus’ en ‘Bullfrog blues’. De time table tijd is dan al lang afgelopen maar ze zijn de slotact en mogen gewoon door totdat de energie op is. Na afloop weet je, er is niks mooier dan een live optreden waar de energie van afspat en de band het publiek intens bij het optreden betrekt. Niet alleen de band werkt had maar ook het bedienend personeel dat zich telkens door de massa wurmt om iedereen van voor tot achter te voorzien van nieuw vocht. Want vocht heb je nodig na zo’n avondje heerlijk rocken en zweten met de Band of Friends.

Foto’s (c) René Obdeijn, BluesZine.nl