Nieuwe Cd Big Bo en benefiet concerten voor Memphis

Foto (c) Kuno Mooren
Foto (c) Kuno Mooren

Op 26 december 2015 zal de Bossche bluesartiest en one-man-band “Big” Bo Brocken zijn nieuwe cd “Traveling Riverside” presenteren in Café P79 te Den Bosch. Op dit album, dat maar liefst 15 nummers telt, brengt Brocken een ode aan de oude meesters van de pre-war Blues met een greep uit zijn solorepertoire en tevens zijn favoriete bluesnummers die hij in zijn omvangrijke carrière de afgelopen 30 jaar speelde. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de reis naar Memphis in januari 2016, als Big Bo mee gaat doen aan de International Blues Challenge, om ons land te vertegenwoordigen.

In 2011 maakt Brocken een inspirerende reis langs de Mississippi River, waarbij hij plaatsen aandoet als Memphis en New Orleans, maar vooral ook de Mississippi Delta, het gebied tussen Clarksdale en Vicksburg. Dit zijn de plekken waar de Blues aan het begin van de vorige eeuw ontstond en wat later de geboorte zou gaan heten van onze hedendaagse Popmuziek. Hier wordt het idee voor “Traveling Riverside” geboren. De brede rivier, onrustig maar traag door het landschap kronkelend, talloze verhalen met zich mee voerend uit dagen van weleer, staat als cd-titel metafoor voor de verschillende stijlen en artiesten die rondom deze belangrijke verkeersader en bron van leven hun heenkomen hadden.

Bo weet zich in zijn repertoire deze verschillende stijlen eigen te maken; van de oorspronkelijke DeltaBlues tot Piedmont style en Ragtime, Gospels, Mississippi Hills en Field Hollers. Authentieke Blues zoals ze moet hebben geklonken in de katoenvelden, in Juke Joints en op de veranda’s in de Delta. Op het nieuwe album zijn dan ook nummers te horen van onder meer Charley Patton, Robert Johnson, Blind Willie McTell, Muddy Waters, Bukka White, Son House en anderen.

Big Bo speelt zijn Blues als een one-man-band. Hij gebruikt daarbij verschillende gitaren zoals akoestische 6 en 12 string, elektrische- en resonator gitaren en cigar box guitar, verder gebruikt hij een bassdrum en hihatt om het effect van een drumstel na te bootsen en speelt hij mondharmonica en washboard.
Op het album is een gastrol in drie nummers weggelegd voor Ruurd van der Vegt, de mondharmonicaspeler waarmee Bo ook regelmatig te zien is onder de naam The Mercymen.

Big Bo nam zijn nieuwe album vrijwel live op in zijn eigen studio B Blue Music Productions en bracht (inmiddels zijn 7de productie) uit op het eigen label Natural Records. Hij mixte en masterde zelf het gehele proces. Voor het hoesontwerp is de bekende Belgische illustrator Kristof Devos verantwoordelijk. Fotografie werd verzorgd door Vera van Faassen.

In oktober 2015 won Bo de prestigieuze eerste plaats in de Dutch Blues Challenge en zal hij in januari 2016 Nederland vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis TN.

Ook is Big Bo te zien en te horen bij BluesinWijk op zaterdag 9 januari a.s. in Theater Calypso op de Markt in Wijk bij Duurstede. Deze immer actieve vereniging houdt dan een exclusieve en unieke Film- en live muziek avond want men mag dan als eerste, en tot nu toe als enige, de prachtige film ‘the Life of Riley’ over het leven van blueslegende B.B. King  vertonen.