Leif de Leeuw Band naar Nispen Blues

Foto (c) Rob Sneltjes, BluesZine.nl
Foto (c) Rob Sneltjes, BluesZine.nl

“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is zeker van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en z’n band. Hij won tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013), en inmiddels behoort de Leif de Leeuw Band tot de top van de Nederlandse Blues-scène. De winst van de prestigieuze Dutch Blues Challenge in 2014 bevestigt de status van de band. Zaterdag 30 januari treedt de Leif de Leeuw Band op tijdens Nispen Blues in café de Gouden Leeuw te Nispen

Ook het buitenland lonkt met succesvolle optredens in Duitsland, België, Luxemburg, Tsjechië, Oostenrijk, en natuurlijk in de USA in het kader van de International Blues Challenge 2015. In november werd de European Blues Award binnengehaald nadat het publiek hen als ‘best band 2015’ had uitgeroepen.

De sound van de Leif de Leeuw Band is diepgeworteld in de Mississippidelta; Blues en Bluesrock zijn een belangrijke basis en inspiratiebron van de vier bandleden. De muzikale grenzen van de band zijn zeer flexibel; Funk, Soul, Roots en zelfs Fusion worden eenvoudig in hun songs geïntegreerd.

Leif de Leeuw heeft diverse helden zoals o.a. David Gilmour, Joe Walsh, Jeff Beck, Larry Carlton, Paul Kossof en Andy Powell. Maar z’n grootste inspirator is de inmiddels overleden Blueslegende Johnny Winter. Deze diversiteit kenmerkt ook z’n band, ze wijken graag af van de gebaande paden. Het is anderzijds geen toeval dat Leif ’s virtuoze en opvallend doorleefde gitaarspel het goed doet bij het Bluespubliek.

Het eerste complete album van de Leif de Leeuw Band is een feit. Na de veelbelovende mini-cd ‘EP Deluxe’ wordt begin 2016 de nieuwe plaat ‘Leelah’ gepresenteerd. Zangeres en gitarist Britt Jansen is verantwoordelijk voor de aangrijpende en indringende songteksten, welke zijn gebaseerd op het zelf verkozen levenseinde van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Alcorn in december 2014. Daar waar woorden te kort schieten spreekt de meeslepende muziek.