Drents museum opent expositie over Harry Muskee

Logo_blues_in_Drenthe155x1552016 is het jaar dat Harry Muskee 75 jaar zou worden. We lopen door de straten van Assen-Oost langs de plek waar Muskee is geboren onderweg naar het Drents museum voor de tentoonstelling Window of my eyes – 75 jaar Harry ‘Cuby’ Muskee.  Voor het museum staat een tent waar o.a. in samenwerking met de blues stichting Assen de opening wordt omlijst door muziek en verhalen. Ex-KRO radiopresentator en muziekkenner Marc Stakenburg vertelt in samenwerking met Big Bo het verhaal van de blues. De verhalen over de zwarte slaven in Zuid-Amerika, afgewisseld met een paar beroemde nummers uit die tijd. Zo komt onder andere het nummer ‘Crossroads’ voorbij, het verhaal van Robert Johnson. Verkocht hij zijn ziel voor zijn muzikale talenten? Niemand zal het weten maar het nummer werd één van de beroemdste blues nummer​s’​ aller tijden.
photo_2016-01-17_19-02-48
Na veel jaren werd de blues opgemerkt door een paar Europese muzikanten zoals de Rolling Stones, Eric Clapton en ‘onze’ Harry Muskee. En wie kende Muskee niet. Als snel werd hij een begrip in het noorden en de rest van Nederland. Na verschillende formaties met onder andere Herman Brood en Eelco Gelling toert Harry zijn laatste jaren met onder andere gitarist Erwin Java (nu King off the World).
harry_cuby_muskee_jpg
Na de pauze komt de band The Rhythm Junks. Een oude bekende van de stad Assen. Ze hebben al meerdere keren in De Witte Bal opgetreden. De Witte Bal staat bekend als dé muziekkroeg van Assen, onder muzikale leiding van Tieme van Veen die vandaag precies vier jaar geleden is overleden. “Dus vandaag herdachten we ook Tieme”,  aldus directeur Harry Tupan.
photo_2016-01-17_19-02-57
De expositie is de moeite waard om te bekijken. Het Drents museum is sowieso de moeite om te bezoeken maar met deze expositie wordt de bluesliefhebber op zijn wenken bediend. Een reis in de historie van de Nederlandse blues in de stad van de blues, Assen met dank aan Harry Muskee.

2016 Is het Bluesjaar Drenthe. Voor de agenda zie: http://in.drenthe.nl/nl/p/cultuur-in-drenthe/blues-in-drenthe/

photo_2016-01-17_19-02-53