The BluesBones en Stevie Nimmo Trio in De Bosuil Weert 23-1-2016

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en De Bosuil in Weert pakte  op deze zaterdag avond al uit met twee headliners; the BluesBones en het Schotse Stevie Nimmo Trio, dat juist een nieuw album uit heeft. Rond negenen begonnen Nico, Stef, Dominique, Edwin en Geert gedreven aan hun optreden van zestig minuten met het heerlijke ‘Saved By The Blues’. De ritmesectie met Geert op de basgitaar en Dominique achter de drums zorgden voor een fantastische funky blues groove.
Edwin Risbourg trok vanaf dit eerste nummer de registers op zijn Hammond open en Nico De Cock, was weer in grote doen met zijn geweldige strot. Een uur is kort en de band wilde daarom elke seconde nuttig gebruiken dus ging ‘Saved By The Blues’ naadloos over in ‘Broken Down Car’. Nu was het de beurt aan gitarist Stef Paglia om een paar keer verschroeiend uit te halen op zijn gitaar. Men nam daarna met het trage ‘Wrong’, een triest nummer over een zelfmoord, heel wat gas terug, het publiek in de Bosuil werd er heel stil van. Wie zich afvroeg waar de titel ‘Moonshine’ vandaan kwam, kreeg in Weert een antwoord op de vraag van frontman Nico. De song ‘Moonshine’ is genoemd naar de illegaal gestookte drank en doet denken aan de muziek van legende Hound Dog Taylor,  gespeeld met een perfecte slide-partij.
Afsluiten deden The BluesBones met een cover die hen op het lijf geschreven is. In de rauwe en dreigende sound van ‘The Devil’s Bride’ kwamen alle instrumenten weer maximaal tot uiting. Nico imponeerde met zijn stem en haalde naar het einde toe vernietigend uit. Stef ging met behulp van de Wah Wah pedaal verschrikkelijk tekeer en Edwin Risbourg toverde een machtige solo uit zijn Hammond.
Niemand zou graag achter deze Belgische jongens op het podium komen, maar het ervaren Stevie Nimmo Trio moest wel. Stevie, Matt en Craig hebben natuurlijk tonnen ervaring en ze stapten dan ook vol zelfvertrouwen het podium op. Stevie heeft met ‘Sky Won’t Fall’, een nieuw album uit en dat moest hij zo goed mogelijk promoten. Ze begonnen voortreffelijk aan hun optreden met ‘Rattlesnake Shake’, een nummer waarmee ze regelmatig hun concerten openen. Dit was typische Nimmo Brothers muziek, gebaseerd op een pompende en stuwende ritme sectie,  met heel veel enthousiasme gebracht. Voor het klasse gitaar spel en het vocale werk zorgde frontman Stevie zelf. In ‘Still Hungry’, was hij meesterlijk bezig op zijn gitaar en was het meteen de eerste aangename kennismaking met een nummer uit zijn nieuwe album ‘Sky Won’t Fall’. De man uit Glasgow is gezegend met een mooie volle stem, die zeker in de tragere songs perfect tot zijn recht kwam. ‘Change’ is één van die pareltjes waar hij een patent op heeft. Craig Bacon op zijn drumkit en Matt Beabble op zijn basgitaar hadden er duidelijk plezier in en zochten elkaar regelmatig op. Het eerste album dat Stevie na zijn ziekte heeft uitgebracht was ‘The Wynds Of Life’ en daar staan meer country invloeden op dan we van zijn vroegere muziek gewend zijn. Het mooie ‘Make It Up To You’ mocht zaterdag in Weert niet ontbreken en kreeg veel bijval van het publiek. Stevie, Craig en Matt bleven slow songs spelen met opwindende gitaar solo’s,  ‘Running On Back To You’ en ‘Gambler’s Roll’ waren de volgende in de rij. Het luisterend publiek in De Bosuil genoot met volle teugen van dit genre muziek, waar Stevie Nimmo en zijn kompanen zo sterk in zijn. Het melodieuze ‘Gambler’s Roll’ was wel het hoogtepunt van dit concert. Stevie stond op de rand van het podium een weergaloze solo te spelen en kreeg daarvoor een dik verdiend applaus van het dankbare publiek.
Blueszine- Stevie Nimmo Trio- De Bosuil Weert 23 januari 2016- Walter Vanheuckelom-3
Voor de toegift verschenen eerst Matt en Craig alleen op het podium en onder hun beiden begonnen ze aan de verwoestende groove van Freddie King zijn overbekende ‘Going Down’. Even later kwam Stevie zijn vrienden vervoegen en waren ze weg voor een meer dan tien minuten durende versie van deze klassieker.  Hij vroeg het publiek om het refrein samen met hem te zingen en seconden later zong bijna iedereen in De Bosuil, down, down, down. Een heerlijk einde van twee erg mooie optredens. We mogen de heren van het geluid en het licht zeker niet vergeten want zij zorgden ervoor dat het allemaal perfect in orde was. Wie beide bands nog wil zien tijdens deze tour, dat kan nog op 29 januari in De Groene Engel in Oss.
foto’s (c) Walter Vanheuckelom