‘Work With What We’ve Got’ debuut-album van rootsband The Jaydees

Foto (c) Arnold Smulders
Foto (c) Arnold Smulders

‘Work With What We’ve Got’ is het eerste album van de Nederlandse rootsband The Jaydees. De kern van de band wordt gevormd door de Tilburgers Joop van der Kuip en Derrick van Schie, de twee frontmannen schreven ieder een deel van de liedjes voor het album. Van Schie (lead vocals, akoestische gitaar, piano) en Van der Kuip (lead vocals, akoestische gitaar) hebben hierin ieder hun eigen stijl. Van Schie: “Joop denkt bij het schrijven van nummers vooral in sfeer. Hij heeft een verhaal wat hij muzikaal wil uitdragen. Ik ga meer uit van harmonie en ritme. Bij Joop is de vorm vaak wat vrijer. Ik ben wat meer ‘pop’ georiënteerd.”

Bij de uitwerking en uitvoering van het materiaal heeft het duo hulp gekregen van Maarten van Damme (dobro, banjo, gitaar, pedal steel, mandoline), Ewen Vernal (contrabas, basgitaar, zang) en Kees Swanenberg (drums); muzikanten met veel ervaring die met hun specifieke kwaliteiten een belangrijk stempel op het album hebben gedrukt. ‘Work With What We’ve Got’ is vanaf 11 februari zowel op cd als via iTunes verkrijgbaar en te streamen via diverse online muziekdiensten. Het verschijnen van ‘Work With What We’ve Got’ gaat gepaard met een release tour van vijf shows in februari.

The Jaydees zijn vijf muzikanten die elkaar vonden in hun passie voor alt-country en americana. De ervaren muzikanten verdienden hun sporen bij nationale en internationale bands en artiesten als Majestic Scene, Ellen ten Damme, Wealthy Beggar, Rosemary’s Sons, Stevie Ann, Fish en Wende. Aanvankelijk speelden ze traditionals en covers uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis onder de naam The Federales, maar het songwriterstalent van voormannen Joop van der Kuip en Derrick van Schie liet zich niet beteugelen en zo ontstond het idee om een album te maken met eigen werk, met ‘Work With What We’ve Got’ als resultaat.

Doordat het vijftal al een paar jaar samen country- en americana-covers speelde voordat ze met eigen werk begonnen, was al snel duidelijk wat voor nummers en welke sound het album moest krijgen. Van Schie: “Joop en ik hebben afzonderlijk nummers geschreven en die eerst aan elkaar laten horen. Zo kwamen we al snel tot tien liedjes die de plaat zouden gaan vormen, daar zijn er later nog twee bij gekomen. Vervolgens hebben we in een weekend al onze opnameapparatuur en nog wat geleende spullen in Joops huiskamer verzameld en de nummers live opgenomen. Daarmee hebben we een organisch geluid gecreëerd. Je hoort hier en daar een piepende stoel of misschien een verkeerde noot, maar dat hebben we voor lief genomen. We hebben hierna nog wel wat extra instrumenten zoals pedal steel en orgel toegevoegd en wat aanvullende vocalen.”