Programma 1e editie Southern Roots Night bekend

Op zaterdag 16 april presenteert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met Cultuurhuis Heerlen en Southern Bluesnight de allereerste editie van Southern Roots Night! Een festival met echte roots, americana en singer/songwritermuziek dat plaatsvindt in Cultuurhuis Heerlen op zaterdag 16 april.

De Southern Bluesnight viert dit jaar haar 20-jarige bestaan en daarom is het tijd voor een cadeautje in de vorm van het nieuw festival! In samenwerking met het Cultuurhuis en de Southern Bluesnight organiseert Parkstad Limburg Theaters een nieuw festival, gelieerd aan het bestaande bluesfestival, met de naam de Southern Roots Night op zaterdag 16 april in Cultuurhuis Heerlen. Een festival met roots, americana en singer/songwritermuziek met headliners als Amy Speace & Megan Palmer, Martinus, David Philips, Blue Grass Boogieman en vele anderen.

Amy Speace & Megan Palmer live

De Amerikaanse singer-songwriter Amy Speace maakt een tijdloze mix van blues, folk en country, die herinnert aan ‘oudgedienden’ zoals Judy Collins, Mary Gauthier en Mary Chapin Carpenter. Opvallend zijn de directheid, eerlijkheid en de openheid van haar teksten waarin ze haar muziek treffend met sociaal engagement verbindt. Niet voor niets werd haar CD ‘That Kind of Girl’ door de New York Times omschreven als ‘grace over drama…’. Amy nam dit album op met producer Neilson Hubbard in Nashville.

David Philips live

Folk en rock met een vleugje jazz en elektronica kenmerken de stijl van de Britse singer-songwriter, producer, multi-instrumentalist en kunstenaar David Philips. Sinds zijn glorieuze debuut in 2010 speelde hij op grote festivals als Jazz Montreux én de Southern Bluesnight. Zijn bijzonder aantrekkelijke gitaarspel, pakkende en verhalen beloven een aangenaam muzikaal weerzien.

Martinus live

De folkpop band Martinus brengt een mix van melancholische country, folk en americana met een scheutje psychedelica van eigen Limburgse bodem. Met meerstemmige zang, viool en pedal steel vertelt de band zowel elektrisch als akoestisch maar hoe dan ook op sferische wijze over het alledaagse leven.

Jimmi Dee live

Singer-songwriter Jimmy Dee toont zijn passie voor muziek in een bijzondere combinatie van gitaar, stompbox, didgeridoo en stem. Tijdens de Southern Rootsnight zal de Maastrichtenaar samen met zijn trio bewijzen hoe hij eerder 013 in Tilburg, L1 en diverse contests zoals de Benelux finale van Emergenza, veroverde met zijn unieke en hartveroverende stijl. Momenteel werkt hij aan een nieuwe cd. Het ligt voor de hand dat hij de Southern Rootsnight verrast met enkele voorproefjes!

BJ’s Wild Verband live

Producer, componist, tekstschrijver, studiobaas en muzikant BJ Baartmans heeft een bewonderenswaardige staat van dienst. Zijn stijl herinnert aan die van Cooder, Clapton, Ribot en Richard Thompson. Maar hij begeleidt ook graag anderen, zowel onder eigen naam als met BJ’s Pawnshop. Met Wild Verband vormt hij al jaren een bijzonder hecht trio dat live garant staat voor rootsmuziek van uitzonderlijk hoog niveau: soul, country, americana, rock & roll , folk en jazz in een mix van ruig en teder, geladen en dromerig, wroeging en vriendschap.

Eric DeVries live

Eric de Vries trad op met BJ Baartmans en Jelka van Houten, en is te horen en te zien op ‘Songwriters United’. De Vries spreekt via zijn liedjes; zo ook op zijn laatste en meest autobiografische album ‘Close To Home’, dat vanwege thema’s zoals liefde, leven en dood, reizen én een flinke dosis humor zowel klassiek als eigentijds klinkt. Tijdens de Southern Roots Night vormt hij een duo met de begaafde, veelzijdige en klassiek geschoolde violiste Karin van Kooten.

Linde Nijland Trio live

Folkzangeres en songwriter Linde Nijland werd bekend als de ‘helft’ van het voormalige zangduo Ygdrassil. Internationaal trok ze de aandacht met haar vertolking van Sandy Denny-repertoire en optredens in de befaamde Barbican Hall in Londen – op uitnodiging van de legendarische producer Joe Boyd van o.a. Nick Drake, Fairport Convention en Pink Floyd-. In eigen land kwam ze in het nieuws vanwege haar muzikale reis van Nederland naar Bhutan. In 2014 verscheen haar laatste album ‘I Am Here’. “Een betere folkzangeres dan Linde Nijland is in Nederland niet te vinden en zelfs in het buitenland zal je naarstig moeten zoeken”, aldus het toonaangevende Nederlandse muziektijdschrift Heaven.

Blue Grass Boogieman live

De beste bluegrass band van het continent viert zijn 25-jarige bestaan met een release op Excelsior en een ‘exclusief feest voor het zuiden’ tijdens de eerste Southern Roots Night in Heerlen. Op het jubileumalbum presenteren de Boogieman ‘High-energy bluegrass at its finest’ (-Bluegrass Unlimited USA) samen met een mooie uiteenlopende verzameling van collega’s, zoals Tim Knol, Tangarine, Blaudzun, Dave von Raven (The Kik), Marike Jager, Roosbief, Danny Vera en meer. Misschien verrast de band ook Heerlen met één van deze gasten!