Winnaars Dutch Blues Awards bekend

Dutch-Blues-Challenge-2015-winner-Phil-Bees-Freedom_16-700x1050Phil Bee mag zich de winnaar noemen van de Dutch Blues Award 2015 in de categorie Dutch Blues Vocalist. Phil was één van de door de Award Commissie van de Dutch Blues Foundation voorgedragen muzikanten en wist uiteindelijk de meeste stemmen binnen te halen.

Phil Bee heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Hij draait al weer heel wat  jaartjes mee. Via bands als D-Train, Doctor Rhythm, Phil Bee & the Buzztones en samenwerkingen met groten als Jan Akkerman, Noel Redding, Steve Lukather belandde hij eind 2008 bij King Mo. Zelden is er een Nederlandse band geweest, die in zo’n korte tijd zoveel van zijn ambities heeft weten te realiseren.

Stilstand is achteruitgang, dus werd in 2014 een nieuwe weg ingeslagen met Phil Bee’s Freedom. Een sterke debuut cd en een succesvolle trip als winnaars van de Dutch Blues Challenge naar de International Blues Challenge in Memphis zorgden ervoor dat deze band stevig op de kaart staat.

De motivering voor de nominatie: Phil laat horen dat hij constant bezig is zichzelf te verbreden, te vernieuwen en zich te ontwikkelen. Hij is een echte frontman, die laat zien dat er meer bij komt kijken, dan een leuk deuntje ten gehore brengen en beschikt over een van de meest soulvolle stemmen van Nederland.

Foto (c) André Dieterman
Foto (c) André Dieterman

Onlangs werd ook bekend dat Rootbag de Dutch Blues Award in de categorie Dutch Blues Band 2015 heeft gewonnen. Op 19 maart a.s. krijgt de band, uit handen van Bart Kamp, winnaar Dutch Blues Award 2015 in de categorie bassist, tijdens hun optreden op de Southern Bluesnight in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen, de Award overhandigd.

Na een start met hindernissen is de band, na hun doorstart in 2014, niet meer weg te denken van de podia. Avond aan avond weten Richard van Bergen, Roelof Klijn en Jody van Ooijen hun publiek van begin tot eind in de ban te houden met hun heerlijke swampy blues/roots geluid.

De motivering van de Dutch Blues Foundation luidde als volgt: de lovende recensies op de eind 2014 uitgebrachte cd werden in 2015 live volledig waargemaakt. De band heeft een heerlijk, terug naar het delta/roots geluid en weet van de eerste tot de laatste seconde te boeien. De souplesse, waarmee de muzikanten hun muziek brengen, de ervaring en het plezier roepen louter positieve reacties op. Een uniek geluid in Nederland.

Foto (c) Kuno Mooren
Foto (c) Kuno Mooren

Bas Kleine is de winnaar van de Dutch Blues Award 2015 in de categorie Dutch Blues Harpist. Bas was één van de door de Award Commissie van de Dutch Blues Foundation voorgedragen muzikanten en wist uiteindelijk de meeste publieksstemmen binnen te halen.

Bas Kleine is al een kwart eeuw actief als harmonicaspeler en speelde onder andere met Sugar Mama, Albatross, No Jacks en Jean-Paul Rena & Terrawheel. In 2015 was Bas met grote regelmaat op het podium te zien met Livin’ Blues Xperience en zijn eigen Bas Kleine & the Harmaniacs. Ook is hij sinds kort weer terug in de band van Jean-Paul Rena. Bas is niet iemand, die in het middelpunt der belangstelling staat, maar altijd zijn instrument voor zich laat spreken. Hij wordt door zijn collega’s zeer gewaardeerd en weet in Livin’ Blues Xperience de legendarische John Lagrand te doen vergeten. Het publiek weet hem echter ook te waarderen, wat blijkt uit het feit dat hij na zijn eerdere nominatie in 2013 nu ook de Award heeft binnengehaald.

Als motivering voor zijn nominatie werd aangevoerd het gemak en de souplesse, waarmee hij zich al jaren presenteert en dat hij nog steeds veel mensen weet te raken met zijn virtuoze spel.