Rootbag & Madcat’s Roughriders op Nispen Blues

Foto (c) André Dieterman
Rootbag. Foto (c) André Dieterman

Zaterdag 30 april a.s. treden de winnaar van de Dutch Blues Award in 2015, Richard van Bergen’s Rootbag, en de Belgische band Madcat’s Roughriders op in café de Gouden Leeuw te Nispen.

Richard van Bergen’s Rootbag is een trio dat zich laat inspireren door de muziek uit het zuiden van de VS. Bevlogen en met échte liefde voor de elementaire en hypnotiserende Delta Blues, hartveroverende swamp-pop uit Louisiana en sexy grooves uit New Orleans. Met een uitgebreid en gevarieerd repertoire smelten genoemde stijlen samen tot een spicy gumbo soep, rootbag-style, rauw, soulful en groovy.

Nadat Rootbag in 2010 was opgericht, volgde al snel een hoogtepunt met een optreden op het Moulin Blues festival. Er werden dat jaar ook opnames gemaakt voor een debuut CD. Toen sloeg de Blues echter hard toe. In december brandde de opnamestudio tot de grond toe af, en een paar maanden later stierf bassist Dick Wagensveld in het harnas tijdens een optreden op Paasblues. Richard bleef met Rootbag optreden, en in 2014 werd besloten dat de CD er nu echt moest komen. De opnames werden afgerond, en in oktober 2014 zag de debuut CD ‘Rootbag’ het licht met 12 originals.

De band heeft een (h)eerlijk ‘delta/roots’ geluid en weet van de eerste tot de laatste seconde te boeien. De souplesse waarmee de muzikanten hun muziek brengen, de ervaring en het plezier roepen louter positieve reacties op. Een uniek geluid in Nederland.

De muzikanten zijn bekend van bands als Shiner Twins, the Strikes, Sunset Travelers, Big Pete Blueband, JW Roy en Qeaux Qeaux Joans. Met deze bands speelden zij onder meer op Moulin Blues, BRBF Peer, North Sea Jazz, Zwarte Cross en SXSW festival (Austin, Texas). Verder speelden ze op cd’s en als begeleiders van o.a. Malford Milligan, Duke Robillard, Byther Smith, Sugar Ray Rayford, Matt Schofield, Hook Herrera en Roscoe Chenier.

Madcat's Roughriders_persDe Belgische Bluesformatie Madcat’s Roughriders opent het Nispen Blues tweeluik op 30 april, en brengt gepassioneerde, pure en expressieve Blues en swing. ‘Blues en Jump with a feeling’, waarmee het publiek wordt meegenomen naar de sfeer van de jaren ’60.

De band speelt eigen werk en bewerkte covers van o.a. Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Junior Wells, John Lee Hooker, Lazy Lester en Roy Gaine. Kenners zeggen dat de Madcat’s Roughriders klaar zijn voor het ‘grotere werk’; wellicht zien we ze dit jaar nog terug op een van de vele Bluesfestivals.