Stackhouse vanavond in Dordrecht

StackhouseJazzpodium DJS in Dordrecht swingt vrijdag 6 mei op zijn grondvesten met de Nederlandse bluesband Stackhouse. ‘Blues across the age gap’ had zomaar het motto van deze band kunnen zijn, want het leeftijdsverschil van bijna veertig jaar geeft dit combo een frisse én stevige sound.

De bandnaam werd ontleend aan bluesman Houston Stackhouse, die veel bluesgiganten uit het latere jaren-’40-’50 Chicago beïnvloedde. Dit zijn dan ook de roots van Stackhouse, en het debuutalbum ‘Big Fish Boogie’ is een verzameling originele songs, waarin de band de sfeer van deze gouden periode weet op te roepen. Later in 2016 verschijnt er een nieuw album van de band.

Young guns van de band zijn frontman Machiel Meijers (zang/harmonica) en Emiel van Pelt (gitaar). Machiel’s voornaamste invloeden, Big Walter Horton en Little Walter Jacobs, komen prominent naar voren in de door hem gepende nummers. Eerder citerend dan kopiërend is hij hard op weg zijn eigen stijl te ontwikkelen.

Ervaren rotten Willem van Dullemen (gitaar/zang) en Bert Post (drums) gaan nog terug naar 1981, waar zij samen op North Sea Jazz speelden met de Hoochie Coochie Band. Fred van Unen is de verbindende factor, zowel qua leeftijd, als door z’n prima (contra)baswerk. Van Dullemen is met z’n uitstekende spel nog steeds één de smaakvolste bluesgitaristen van de lage landen en vormt een prima gitaarduo met de getalenteerde Emiel van Pelt.

De lijst van bands waarin de mannen speelden bevat namen als Tip On In, The Groovetones, The Dynamites en The Big Five O, maar ook werden artiesten begeleid als Homesick James, George ‘Wild Child’ Butler, Eddie Boyd, Clarence ‘Gatemouth’ Brown en Eddie C Campbell – om er maar een paar te noemen.

In 2010 verscheen de debuut-EP Stackhouse, die werd opgepikt door zowel regionale als nationale stations, waaronder de Vlaamse Radio 1 en Arrow Classic Rock’s ‘Bluesbox’. Het in 2013 uitgebrachte ‘Big Fish Boogie’ is uitstekend ontvangen onder de kenners: positieve reviews in Belgische en Nederlandse magazines, uitgebreide airplay in nationale en regionale radioshows en toevoeging aan de Amerikaanse bluesspecialist catalogus Bluesbeat Music. Binnen een jaar na de release culmineerde dit in een optreden van Stackhouse op het Belgische Rythm & Blues Festival in Peer. Ook 2015 was een goed jaar voor Stackhouse, met optreden op onder meer het Kwadendamme bluesfestival, Brielle blues en Big Rivers in Dordrecht.