Aanvang Moulin Blues gezellig verlopen

Moulin Blues 6-5-16 (11)De start van de 31e editie van Moulin Blues is op een gemoedelijke manier verlopen. Mede vanwege het prachtige weer en het lange weekend dat veel Nederlanders genieten lag de camping al gauw vol met jaarlijks terugkerende liefhebbers. Waarom ook niet? Een gezellig weekend kamperen, en na een jaar afwezigheid weer verenigd met muziekvrienden. Buiten de Nederlandse bezoekers zijn er traditiegetrouw ook veel Belgische blues liefhebbers te bespeuren op de Ospelse weiden.

Naast het prima festivalprogramma is het kijken naar al die jongere ouderen met hoedjes, sjaaltjes, typische kleding ook een genot voor het oog.

De eer was aan Rusty Apollo het festival te openen op het hoofd podium. Rusty Apollo kweet zich zonder slag of stoot van deze vaak lastige taak. Dit sympathieke gezelschap strooide een set van met name klassiekers over de vroege bezoekers. Hun soms jankende gitaarpartijen gecombineerd met harmonica spel was veel belovend voor de rest van de dag.

Moulin Blues 6-5-16 (10)

Fransman Nico Duportal & his Rhythm Dudes namen ons vijftig jaar mee terug in de tijd met hun swing. De authentieke rock and roll van dit gezelschap sloeg goed aan. De combinatie van saxofoons, gitaar, piano, contrabas en drums geeft natuurlijk veel mogelijkheden deze jaren vijftig muziek te etaleren. En dat deed dit Franse gezelschap.

Moulin Blues 6-5-16 (9)
De 16-jarige Christone ‘Kingfish’ Ingram was een totale verrassing. 16 jaar en dan al het postuur hebben van Popa Chubby … Wat deze jongen liet horen op de gitaar grensde aan het ongelooflijke. Als je je ogen dicht deed was bij vlagen net alsof Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan stonden te spelen. Kingfish wordt in Amerika als een levende legende bestempeld. Hij was de eerste die de tent op zijn kop kreeg. Met het spelen van een vlammende uitvoering van Purple Rain, door het publiek massaal mee gezongen, gaf deze kanjer zijn visitekaartje af voor een doorbraak in Europa.

Moulin Blues 6-5-16 (8)

Jeff Jensen met zijn trio liet horen dat hij een inventieve muzikant is. Stevige blues rock werden afgewisseld met langzame stukken. Intrigerend was het samenspel met bassist Bil Ruffino. Ruffino, uiterlijk een kruising tussen Little Steven en Billy Sheehan ging geweldig te keer op de bas en maakt de muziek van Jensen extra boeiend door zijn onorthodoxe bas partijen.

Moulin Blues 6-5-16 (7)

Rasartiest John Lyon zette een bevlogen optreden neer met zijn Ashbury Dukes. Hoewel het optreden hier en daar wat rommelig overkwam werd er een vlammende set gespeeld van recenter werk in combinatie met klassieke Southside Johnny songs. Opvallend was de ruimte die toetsenist Jeff Kazee kreeg in de vocale partijen waaronder enkele prachtige duetten met Lyon. Lyon zocht frequent de interactie met zijn publiek. Hoogtepunt was dat Lyon naast een kind op het podium gezeten Fever zong. Ook de twijfelaars gingen hierdoor overstag.Moulin Blues 6-5-16 (6)

Het Moulin Blues café podium kent soms een verrassende programmering. Dat was ook nu het geval. Het Nederlandse Diff stond als eerste op het affiche. Het talentvolle Diff innoveert binnen het country en roots-rock genre. Mooie liedjes met diepgang een instrumentatie die de teksten ondersteund worden over het publiek heen gestrooid. Soms doet de stem van zanger Diff Rouw wat aan Nick Cave denken. Het optreden is mooi en wat ingetogen waardoor het publiek niet echt loskomt.

Moulin Blues 6-5-16 (5)

De Belgische Steven Troch Band weet wel een feestje te bouwen met een kenmerkende mix van blues-rock. Hoewel het geluid blikkerig klonk kon dat het publiek niet deren. In twee sets kregen deze hardwerkende Belgen het publiek uiteindelijk aan het dansen. Daarnaast liet Steven Troch horen waarom hij tot de top mondharmonica spelers van de Benelux hoort.

JD & the Sraight Shot zorgde voor kwaliteit Americana in het Moulin Blues Café. Leidsman Jim Dolan, die naast een gepassioneerde muzikant ook een zeer succesvolle Amerikaanse zakenman is, heeft een band om zich heen met naast een violiste, contrabas en drums diverse snaarinstrumenten. De vraag blijft of dit soort kwaliteitsmuziek besteed is aan het brede publiek, maar de kenners die het konden opbrengen werden getrakteerd op prachtige en pure muziek.
Zangeres Kia Warren trok direct de aandacht bij het begin van het optreen van het Revel in Dimes kwartet. Naast een bevallige verschijning beschikt zij over een soulvolle stem die lichtjes contrasteert met de op de delta blues geschoeide muziek. Dit viertal was een waardige afsluiter in een broeierig Moulin Blues Café.

Moulin Blues 6-5-16 (4)

Overall afsluiter van de eerste dag was DeWolff. Dit trio, voor de gelegenheid aangevuld met een bassist, percussionist en twee zangeressen, is inmiddels gepokt en gemazeld. Dit energieke optreden had het midden tussen een blues rockconcert en een psychedelische performance. Toetsenist Robin PIso creëerde de mooiste geluidswallen uit zijn keyboard arsenaal, waarin de Hammond nog altijd centraal staat. De vaak lang uitgesponnen nummers missen soms wat structuur. Voor de liefhebbers was dit een mooie afsluiting van een gezellige, warme en muzikaal gevarieerde dag.

Foto’s (c) Hen Metsemakers

Moulin Blues 6-5-16 (2)