Pioniers gaan door in het theater

De voorstelling “Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop” met hierin onder andere de Nederlandse Blues en Rhythm & Blueshelden van weleer; Johnny Kendall, Rudy Bennett, Theo “Shoes”van Es en Erwin Java, in de rol van Cuby & the Blizzards gitarist,  is vanaf september 2016 weer voor een reeks van 60 optredens terug in het theater.

Afgelopen donderdag was de afsluiter van het eerste seizoen in het Zoetermeerse Stadstheater dat, evenals bijna alle voorgaande voorstellingen,  uitverkocht was. De voorstelling gooit hoge ogen bij publiek en pers en  is voor het overwegend oudere publiek een feest der herkenning en voor wie de jaren zestig niet heeft meegemaakt een ware eye-opener.

Samen met de Haagse band ‘The Clarks’ en de zangers van ‘The Golden Earrings’, ‘The Shoes’, ‘Johnny Kendall and the Heralds’, ‘The Motions’ en de legendarische sologitarist Jan de Hont van ‘ZZ en de Maskers’ zoekt Johan nog eenmaal de oude fans op het theater. “Deze artiesten hebben de basis gelegd voor de hedendaagse muziekscene”, aldus Derksen. “Bezoekers zien populaire artiesten van veertig, vijftig jaar geleden optreden,  dat zorgt voor een emotionele avond. De muziek doet terugdenken aan eerste liefdes, bijzondere dansavonden en het gevoel van een eeuwige jeugd. Zwaarmoedig is het niet, vrolijk wel.”

Het geheel werd ook op zijn eigen wijze door Derksen gepresenteerd, met hier en daar een sneer en wat geschop tegen heilige huisjes.  Door de deskundige begeleiding door the Clarks klinken de songs van weleer een stuk meer opgepoetst en krachtig zonder het origineel  schade aan te doen, integendeel. Het is ook verbazingwekkend dat de “still going strong” – frontmannen van de genoemde legendarische bands nog zo goed bij stem zijn en ook nog vlot in de beweging. De meeste helden zijn al dik in de zeventig, dat zagen wij Opa in die tijd niet doen.  Zowel op het podium als in de zaal, iedereen had het naar zijn zin, er werd volop meegezongen en geklapt, helaas was er voor het publiek geen plek voor een dansje, dan was het feest helemaal compleet geweest, alhoewel  na de voorstelling werd iedereen nog verrast door een afterparty met optredens in de foyer, het kon niet op !

De theatervoorstelling is van september 2016 t/m mei 2017 te zien in de Nederlandse Theaters. Voor en na de voorstelling wordt een expositie opgesteld door Museum RockArt. De expositie bestaat uit bijzondere affiches, gitaren, cd’s, lp’s en boeken uit de Nederlandse popgeschiedenis vanaf de jaren 50 tot heden.

http://pioniersvandenederpop.nl/

foto’s (c) Tom Moerenhout

fotoreeks zie : https://picasaweb.google.com/102793854908247163204/6289341158563714817?authuser=0&feat=directlink

IMGP0941