Daniele Romano op militaire koers

Foto: Rene Obdeijn

Daniel Romano, de man van de honky tonk en country & western muziek was is zijn geliefde stad Groningen voor een concert aan de Grote Markt in het Grand Theatre. Een prachtige plek voor een concertzaal, gelegen in de binnenstad van Groningen, waar het heerlijk toeven was, gelet op de fijne buitentemperaturen. De terrassen zaten dan ook bomvol.

In het voorprogramma stonden Kacy & Clayton. Dit duo zong slechts begeleid met één accoustische gitaar fraaie country & western muziek. Country & Western in optima forma. De airco stond niet aan of ze beschikken er niet over in de zaal waarbij Kacy voorstelde om een wet T-shirt contest te gaan houden. De zaal was al goed gevuld tijdens het voorprogramma zodat de temperatuur al snel tot grote hoogte steeg.
Kacy and Clayton
Romano had zijn uiterlijk veranderd en zag er met zijn ultra korte kapsel geheel anders uit dan het beeld dat we van hem hebben met zijn jaren zeventig outfits en zijn daarbij passende country muziek in de lijn van Willie Nelson en Merle Haggard. Hij leek nu dan ook een stuk jonger dan de 30 jaar die hij op de teller heeft staan. De eerste drie nummers van de set waren ontzettend hard. Romano speelde geheel in de stijl van zijn kapsel en zijn leren jack. Hard en meedogenloos op elektrische gitaar. De nuance was ver te zoeken en zo ging het bijna de gehele set.
Romano is Ryan Adams achterna gegaan. Altijd maar zoete liedjes spelen gaat op een gegeven moment vervelen. Ook Ryan Adams had zo zijn rock & roll periode en daar blijkt Romano nu ook in beland.

Daniel Romano-1

De rustpuntjes waren beperkt tot ‘One hundred regrets Avenue’ waarin hij werd begeleid door een piano op band en verder solo zong. Een vreemde ervaring om een lange piano solo te horen tijdens een live concert terwijl er geen pianist te bekennen is. Het mooiste nummer van de avond was ‘You’d think I’d think’. Dit nummer begon country-achtig en ontspoorde op het einde met een elektrische gitaar solo die zeer goed viel. Ook het daarop volgende nummer ‘Maggie’ was een fraai hoogtepunt.

Romano weet het publiek zelfs nog te trakteren op het declameren van een gedicht, ‘Recitation with light drone’, waar hij slechts begeleid wordt op een achtergrondtape met violen. Na ‘Dead medium’ is het al tijd voor de eerste van de twee toegiften. In deze toegiften laat Romano de teugels wat vieren en wordt het meer klassiek country met een prachtige uitvoering van ‘A new love can be found’

Daniel Romano-6

Het concert werd veel te vroeg afgesloten (amper 65 minuten) met een toegift gezamenlijk met Kacy and Clayton. Een fraaie country samenzang van het nummer ‘I’m donna teach you’ was helaas het einde. Het begon net leuk te worden. Daniel riep het al tijdens het concert: “Groningen is de mooiste stad van de wereld” en daar had hij gelijk in. Je doet twee stappen naar buiten en je zit heerlijk op het terras waar je een plekje moet zoeken in de drukte. Romano was wel te snappen; het was veel te mooi weer en de terrassen zijn veel te uitdagend in Groningen.

Foto’s (c) René Obdeijn

Daniel Romano-3