Little Charlie and Organ Grinder Swing – Stronky Tonk

CharlieLittle OrganGrinderSwing SkronkyTonk_c

Bij de combinatie orgel/gitaar denk je al snel aan Jimmy Smith en Wes Montgomery, waarmee in 1966 met hun “Dynamic Duo” de blauwdruk ontstond. Little Charlie and Organ Grinder Swing past precies in dit formaat. Little Charlie Baty maakt met zijn Nightcats al decennia lang pure Chicagoblues. Samen met organist Lorenzo Farrell en drummer J. Hansen heeft hij het album “Skronky Tonk” uitgebracht met dertien nummers die meer de jazzkant op gaan.

Drie nummers zijn door Charlie geschreven; de rest zijn covers. Bij het eerste nummer “Stronky Tonk”, een van de eigen nummers, is meteen duidelijk wat we verder kunnen verwachten. Namelijk jazz, swing, latin. En dat houden we tot aan het einde toe. Django Reinhardt komt even om de hoek kijken in “Django” en diens eigen “Nuages”. Een andere jazzgitarist die wordt geëerd is de al genoemde Charlie Christian met “Swing To Bop”. Met dit trio bewijst Little Charlie niet alleen de blues, maar zeker ook de jazz in zijn vingers te hebben. (EllerSoul Records) (7/10)