Swing Wespelaar verrast wederom

DSC_3441Swing Wespelaar heeft de gewoonte om naast bekende acts ook minder bekende gasten te boeken en doet dit wederom met verve! De vrijdag is het aan de Belgische ‘Blue Chevy’s’ om te openen. Er is al een mooie hoeveelheid publiek aanwezig en het festival maakt hiermee een fraaie start. Als daarna ‘Mike Sanchez’ het podium overneemt met een lastige technische start is het even ‘adem in’, maar ondanks zijn duidelijk hoorbare verkoudheid zet hij, met een geweldige ondersteuning van gitarist Mark Morgan een merendeels swingende ‘rock ‘roll’ set neer.

De eerste dag wordt daverend afgesloten door Mike Wheeler die er geen genoeg van kan krijgen en pas na een optreden van dik 2 uur het publiek voldaan achterlaat. Deze ruim onderscheiden Chicagoman weet met zijn liefde voor de blues ook bij de feestvierende concertganger binnen te dringen, en het terrein verandert voor het eerst dit weekend in een grote applaudiserende massa. Op het terrein en op de camping werd nog lekker doorgefeest maar dan zit dag 1 er toch echt op.

DSC_0110

De zaterdag begon met de, zoals altijd, breedlachende Ralph de Jong die om half drie al mocht starten. Na dit wervelende optreden was het beurt aan de bij velen nog onbekende Chris Bergson die met een franse begeleidingsband ondanks 2 gebroken snaren een fraaie show neerzette met deels nummers van zijn uitstekende laatste, en deels van de volgende cd die binnenkort gaat uitkomen. ‘Big Daddy Wilson’ deed wat ie altijd doet: spelen op een wijze die je laat denken dat het vanzelf gaat. Goed werk, weinig verrassend.

DSC_0193

Het optreden van Nikki Hill daarentegen verraste weer menig toeschouwer. Met haar ingetogen voorkomen en haar stralende lach betoverde ze menig toeschouwer en de wisselwerking met eega-gitarist Matt Hill zorgde af en toe voor een spetterend feel-good rock ’n roll gevoel. Daarna was het dan toch tijd voor het verwachte hoogtepunt van de avond. In het publiek waren velen gekomen voor de ‘herstart’ van mondharmonicavirtuoos ‘Jason Ricci’. Met zijn nieuwe band zette hij een weergaloos en ongekend goed optreden neer wat zijn volgers héél tevreden stemde en wat hem veel nieuwe muziekvrienden heeft opgeleverd. Het was een zware opdracht voor Torenzo Cannon om hierna én na een korte maar hevige regenbui de avond af te sluiten, maar ook déze doorgewinterde muzikant wist het publiek vast te houden tot zijn laatste tonen wegstierven.

DSC_0453

Zondag begon met langdurige regen maar toen ‘les Generals Jack’ hun optimistische mix van blues, ska en soul inzetten begon het er direct beter uit te zien. De stralende lach van ‘Meena Cryle’ en het indrukwekkende gitaargeluid van ‘Chris Filmore’ deden vervolgensalle regen vergeten. ‘Eric Slim Zahl & the south west swingers’ hadden hun plek op het Wespelaarse podium verdiend door eerste te worden bij the ‘European blues challenge’ en lieten hier duidelijk zien dat ze deze met verve verdienden met hun vaak wervelende en vrolijke show. Als een dochter van een bluesman en gospelvrouw besluit het pad van haar ouders te volgen krijg je een zangeres als ‘Nor Jen Bruso’. Deze dame met haar geweldige stembereik veroverde het publiek vanaf haar eerste gezongen noot.

DSC_3678

Van de Italiaanse Luca Giordano band had ik graag nog meer gehoord want tijdens hun korte intro lieten ze horen dat ze ook zelfstandig zeker hun mannetje stonden. Dan was het ‘last but not least’ dan toch eindelijk tijd voor de ‘the music maker blues foundation blues revue’ Deze oldtimers hebben denk ik vrijwel het gehele publiek verbaasd met hun optreden. Een enorm compliment voor deze foundation die de sterren uit het verleden een kans heeft gegeven weer te schijnen en zo oud en jong nogmaals te laten genieten van anders door velen ongekende glorie. Als je niet gelooft dat ‘blues can heal’ dan verdiep je zeker in deze club. Ongekend! Het was heerlijk en indrukwekkend deze mannen met moeite op het podium te zien klauteren en er later als herboren weer af te zien komen.

Met een diepe buiging danken we de organisatie en vol verwachting kijken we uit naar de volgende editie.

Foto’s (c) Folkert Hielema

.