Aynsley Lister – Eyes Wide Open

eyeswideopenAynsley Lister behoort in Engeland tot de hele grote van het NewBritisch bluesgenre. Al jaren achtereen wordt hij genomineerd voor de British Blues Awards met als logisch gevolg dat Aynsley Lister in 2015 nog als beste bluesgitarist het jaar mocht afsluiten. Sinds het zeer popgerichte album ‘Home’ uit 2013 zijn de mogelijkheden hem live in ons land aan het werk te zien zeer sporadisch aanwezig. Altijd al balancerend tussen een blues en popgeluid bleek deze laatste plaat voor de programmeurs en bluesliefhebbers in Nederland toch een stap te ver richting de pop. Met dit zeer gitaar georiënteerde nieuwe schijfje maakt Aynsley duidelijk een pas op de plaats en wekt hij met zijn achtste studio album de indruk terug te gaan naar oude tijden.

De opener ‘All Of Your Love’ is als promovideo al enige tijd te beluisteren via Youtube en heeft een fijne swingende start en zal door de bluesdansers met veel plezier worden ontvangen. Richting het einde horen we het eerste heftige gitaarwerk en dat lijkt een signaal voor een mogelijk erg fijn album. Bij het volgende nummer wordt deze lijn gelijk stevig doorgetrokken en bieden de te horen blazers naast het subtiele toetsenspel van Andy Price een mooie bijdrage.

Met voor mij één van de krakers van deze plaat, ‘Won’t Be Taken Down’, bewijst Aynsley terug te zijn van weggeweest. Sterk en krachtig met een hier en daar een heftig kort knallende gitaarrif vervolgd door uitgesponnen solo’s. Het zal mij geenszins verrassen als velen hier gebruik gaan maken van de repeat knop. Ook de nummers die volgen blijven ruimschoots overeind. Veel gitaarblues, soms een vleugje jazz door de toetsten en ook de pop is niet helemaal verdwenen. Na John Mayer en Gary Clark Jr. zou Aynsley Lister met deze 60 minuten muziek zomaar eens de volgende bluespopper kunnen zijn die een breder publiek weet te veroveren.

Uiteraard blijft de zachte en hoge zang zoals dat op als zijn eerdere albums is te horen. Tenslotte is juiste deze zo kenmerkend voor zijn popgerichte sound. Fans van het eerste uur kunnen de plaat blind aanschaffen. Voor degene die na ‘Home’ zijn afgehaakt is een luistersessie zeer aan te raden. De balans tussen blues en pop is echter weer helemaal terug. Aysley Lister is Back On The Blues Track! In zijn huidige tourplanning is slechts één optreden in Nederland terug te vinden. Op Zondag 20 november zou het Bluescafe te Apeldoorn best eens overvol kunnen gaan worden! (8/10) (Straight Talkin’ Records)