Bruce Katz Band – Out From The Center

katzbruce-outfromthecenter_c

Bruce Katz kan terugkijken op een indrukwekkende carrière. Hij speelt piano, orgel en basgitaar, studeerde aan het Berklee College of Music, waar hij van 1996 tot 2010 verbonden was als docent. Hij heeft gespeeld bij Big Mama Thornton, Ronnie Earl, Gregg Allman, Delbert McClinton, Duke Robillard om er maar een paar te noemen. Daarnaast is hij ook met een eigen band actief. Zijn negende album “Out From The Center” is onlangs verschenen op het American Showplace Music label.

Katz wordt hier begeleid door Chris Vitarello (gitaar, zang) en, Ralph Rosen (drums) en op een aantal nummers door Peter Bennett (bas) en Jimmy Bennett (lapsteel). De elf nummers zijn van de hand van de drie leden van de band. Het mag niet als verrassing worden beschouwd dat piano en orgel een grote rol toebedeeld hebben gekregen, maar het is niet een album met voornamelijk deze instrumenten geworden. Er is voldoende ruimte voor de gitaar van Vitarello. Ongeveer de helft zijn instrumentals en de nummers bewegen zich tussen pianoblues, rockende blues, boogie en jazz. Er is voldoende variatie aanwezig om het album van begin tot eind interessant te houden. Mijn persoonlijke favorieten zijn de slowblues “The Struggle Inside” en de bluesshuffle “Another Show”.

Goed gemaakt en uitgevoerd, genoeg te genieten. Een aanrader. (8/10) (American Showplace Music)