Blues bij de Buren op 23 oktober

14231821_1101336216609157_1632374763352704571_oZondagmiddag 23 oktober veranderen 23 huiskamers in Cothen en Wijk bij Duurstede in echte Juke-Joints. 65 blues muzikanten treden daar dan 3 keer een half uur op. Een voor Nederland uniek blues evenement!

Gluren bij de Buren.
Al enkele jaren is ‘Gluren bij de Buren’ zeer succesvol in oa. de Utrechtse en Houtense woonkamers. Dichters, cabaretiers, dansgroepen, koren, acteurs en muzikanten laten dan in tientallen huiskamers zien en horen wat ze in huis hebben. Frans Hoving van Blues in Wijk was daar enkele keren te gast en vertaalde het naar een Wijkse blues versie.

23 woonkamers in Cothen en Wijk.
Patty van Rooijen is één van de huiskamereigenaren die meedoet. Patty: “Ard en ik zijn groot muziekliefhebbers. We steunen Wijkse muziekprojecten met ons makelaarskantoor waar we kunnen. Blues in Wijk is ook zo’n club die we al supporten vanaf de oprichting in 2009. Een paar oudere Wijkse bluesmannen die blues in Wijk zeer succesvol op de kaart hebben gezet met steeds weer nieuwe activiteiten. Toen ze begin dit jaar op de proppen kwamen met het huiskamer bluesproject waren we direct verkocht. Blues in je eigen huiskamer, een enorm origineel en cool idee. In totaal gaven 23 huiskamereigenaren in Cothen en Wijk bij Duurstede zich op. Dat geeft wel aan dat de blues in Wijk leeft en was ook voor de bluesmannen een aangename verrassing. Hoe ze het geflikt hebben weet ik niet, maar binnen de kortste keren hadden ze er ook 23 bluesacts bij. Dat geeft toch wel aan wat een enorm netwerk ze hebben in blues-Nederland. Wij ontvangen het John Frick trio in ons huis met de Wijkse Tom Moerenhout op sax. Ontzettend leuk. Ze treden op 23 oktober 3 keer een half uur op. Ik hoop op 3 keer een volle huiskamer. Ard en ik maken lekkere hapjes voor iedereen en natuurlijk schenken we tegen een kleine vergoeding (de opbrengst is voor de muzikanten) een wijntje en een biertje. Dat hoort gewoon bij blues. We gaan de hele buurt langs om te flyeren en mensen uit te nodigen. We kijken er erg naar uit.”

23 bluesacts.
De 23 blues acts komen niet alleen uit Wijk en de Utrechtse regio, maar uit heel Nederland. Ook meldde zich een band uit België aan. Ze spelen allemaal (semi) akoestisch, dat is een harde eis. Op geluidsoverlast in woonwijken zit niemand te wachten. Alle bands treden gratis op. Het is in bluesland niet gebruikelijk om gratis te spelen, maar de muzikanten vinden spelen in een huiskamer enorm origineel en ook wel een beetje uitdagend en spannend. Het is weer eens wat anders dan in een café of op een podium. De acts die meedoen zijn: Kees Dusink (Peter Green tribute) solo, the Vaults, Bluesband Route61, the Blues Vision, Mylk, The First Lady, Lemmen & Co, Joel Eweg en Band, Five Point Six, Ramblin’Dog, John Frick Trio, Big Daddy’s Breakfast Voodoo, Tuff Enuff Acoustic, Vintage Brothers, Beechcraft Bonanza, Theo Sieben, Carolina and the BluesMen, trio Meyer Jacobs & Maybelline, Richard van Bergen & Gait Klein Kromhof, Maatvol, Ad Vlaar, Five Point Six rock & blues band, Onderbloes, B-lose Session en Cigar-box Henri.

Workshop eigen gitaar bouwen.
Henri Groothuis uit Dalfsen (Cigarbox Henri) is niet alleen bluesmuzikant, maar bouwt ook gitaren van sigarenkisten. Op 23 oktober 2016 kun je samen met Henri in de schuur achter de woning van Jan van der Horst aan de Middelweg Oost 24, zelf een akoestische slide Cigar-box gitaar bouwen. De Cigar-box gitaar is van oorsprong een echt oer blues instrument. In de beginjaren van de vorige eeuw had de arme bevolking op de katoenplantages geen geld om instrumenten te kopen en gingen ze zelf aan de slag met bezemstelen en lege sigarendozen om daar 1 tot 3 snarige instrumenten van te bouwen. Een Cigar-box gitaar is gemakkelijk te leren bespelen, zeker de 1-snarige versies, die Diddley Bows heten. Als je de gitaar klaar hebt leert Henri je er ook op te spelen en na afloop neem je het instrument, de authentieke bottleneck en cursus materiaal mee naar huis. Dit is de enige activiteit die niet gratis is. Deelname is geschikt voor mannen en vrouwen en kost €60,- Maximaal 8 deelnemers. Aanmelden bij info@bluesinwijk.nl.

Radio-special.
Zondag 16 oktober zijn we met enkele bestuursleden, huiskamereigenaren en muzikanten te gast bij radiopresentator Jos du Floo in het bluesprogramma ‘Highstreet Jazz & Blues’ in de studio van Radio90FM. We praten dan samen met Jos een uur lang over Blues bij de Buren, laten muziek horen van enkele bluesbands die daar optreden en er wordt ook live gespeeld. Een soort huiskamer in de studio dus. Meeluisteren kan van 12.00 tot 13.00 uur via FM 107.0 of www.radio90fm.nl

Gratis toegang.
Alle huiskamers zijn vanaf 13.00 uur open. De huiskamers zijn herkenbaar aan posters en ballonnen. Om 13.30, 15.00 en 16.30 uur spelen de muzikanten 30 minuten in dezelfde huiskamer. Steeds zit er een uur tussen een optreden. Daarin kunnen bezoekers nog even napraten en verkassen naar een andere huiskamer. Zorg wel dat je op tijd bent bij de optredens die je graag wilt bijwonen. De huiskamers kunnen steeds maar een beperkt aantal mensen bergen en Vol=Vol. Kom zoveel mogelijk te voet of per fiets. De toegang is overal gratis, wel gaat overal de hoed rond. De opbrengst is voor de muzikanten. Overal liggen flyers met een plattegrond en een korte beschrijving van de bands.