The Blue Clay viert tienjarig bestaan in De Piek in Vlissingen

Foto (c) Daniella Marien
Foto (c) Daniella Marien

De Zeeuwse band The Blue Clay bestaat dit jaar 10 jaar. Vanavond, zaterdag 29 oktober, speelt de band een jubileum concert in De Piek in Vlissingen. In oktober 2006 leren zanger/gitarist van The Ditch Divers Wouter Verhelst en zanger/mondharmonicaspeler Johnny Roscoe elkaar kennen. Dit gebeurde op een repetitie voor een nieuwe mondharmonicaspeler in bluesband the Ditch Divers via drummer Rob de Reu. Een klik was er direct… In december speelde het duo de eerste twee optredens, een try-out in buurtcafé De Pimpelaar in het Vlissingse Paauwenburg met op accordeon Hans van der Werf erbij en als eerste officiële optreden tijdens de pauzes op het Kwadendamme Indoor Bluesfestival. Het idee was was geboren, een akoestisch duo, met als hij kon Hans v/d Werf erbij op accordeon. Tevens de bedenker van de bandnaam The Blue Clay. Akoestische blues, country, folk, zydeco, tex-mex,bluesgrass, kortom roots met ballen.

Al snel kwamen er veel optredens buiten de provincie, zowel voor het duo alswel met Hans erbij. Wat ook het publiek bijbleef was Hans zijn drumcreatie als voetdrumstel. Tevens begonnen Johnny en Wouter met het schrijven van eigen nummers. In augustus 2007 leerden ze percussionist/drummer Sander Elderkamp kennen. Hij deed voor het eerst mee op cajun in Terneuzen, direct was er vuurwerk. In 2007 speelde The Blue Clay als duo en als trio met Hans of Sander.

In 2008 namen Johnny en Wouter namen voor de grap een bootleg met covers op genaamd: ‘The Dirty Tapes’. Een ongemasterde live opname met covers door 1 micofoon. Er kwamen festivals aan door het optreden tijdens de pauzes op het Kwadendamme Bluesfestival. In 2008 deden Wouter, Johnny en Sander regelmatig optredens met zanger/drummer Peter Kempe van The Juke Joints. In datzelfde jaar deed het trio zo nu en dan optredens met toenmalige bassist van The Juke Joints Repete van Merode op contrabas. Dit werd voor lange tijd de bezetting. Vanaf 2010 speelde de band geregeld met toetsenist Jan van den Berg. In 2011 kwam eindelijk het debuutalbum ‘Ready For Everything’ uit. Een album met voornamelijk eigen werk wat de band al geruime tijd live bracht. Een jaar later presenteerde de groep ‘Shy But Dirty’ met gastspelers Jan v/d Berg, Francis Levoy en Geert de Heer. Beide albums met hoofdzakelijk eigen werk kregen goede recensies en de band speelde op vele festivals en in vele kroegen in Nederland, België en Duitsland.

In 2015 werd Sander Elderkamp vervangen door Geert De Block op drums. In oktober 2016 neemt de band hun derde album ‘Down Here Below’ op. Dit album bevat wederom 13 eigen nummers. De band presenteert dit album in januari 2016 heeft direct een druk voorjaar.

Naast voorprogramma’s van bluegrassbands als The Pine Box Boys, Oakhurst, Whiskey Puppy en .357 Stringband speelde de band in diverse kroegen, op diverse bluesroutes en festivals in Nederland, België en Duitsland. The Blue Clay speelde o.a. op Kwadendamme Blues Festival, Baeker Side Bluesfestival in Beek, De Koninck Blues Festival in Delft, Midsummer Bluesnight, Leerdam Blues, Brielle Blues, Bevrijdingsfestival Zeeland, Barreblues, Zoetermeer Blues, Rock Earthfield, Blueshappening Zelzate, Blues Open Festival Geldrop, Schmölzer Blues Tage etc.

Oktober 2016 – 10 jaar, 3 albums, veel fans, veel mooie herinneringen en veel booze en blues verder vieren we dit in De Piek in Vlissingen met gastmuzikanten.