Factor – Lucky numbers

downloadDe vijf bandleden van Factor zijn al jarenlang actief in de muziek. Maar Factor is een piep jonge Nederlandse blues band, ze bestaan pas sinds 1 juni van dit jaar. Logisch dat ‘Lucky numbers’ hun debuut album is. De inspiratie van de muziek komt uit verschillende decennia, allemaal uit de 20e eeuw.

Als eerste hoor je een paar zachte solo tonen uit de saxofoon. Waarna de titeltrack een laidback blues vervolg krijgt, met jazzy invloeden. Het orgel, bespeeld door zangeres Linda Jarvis, klinkt op de achtergrond. Linda laat haar stem iets zwoel en zwaar klinken dit past prima in het geheel. Deze titeltrack is behoudend van opzet. Piet Tromp vult het laidback ritme aan met zijn bas. Tony Peters zorgt met zijn saxofoonpartij voor een toegevoegde waarde. Gitaarspel van John Dirven wat hier op volgt idem dito. De zwoele sfeer maakt langzaam plaats voor iets meer power. Maar het geluid klinkt hier wat ‘mottig’. De iets zwoele sfeer is op het laatst nog even te horen.

‘Don’t explain’ is een langzaam gezongen en gespeeld jazzy nummer. Niet alleen langzaam, maar ook zacht gespeeld. Zo te horen beroert John Rietberg zijn drums met de gardes. Helaas is er een lichte ruis te horen. Het geheel lijkt zo weg gehaald te zijn uit eerste helft van de vorige eeuw. Qua dat past de lichte ruis er wel in. Mijn voorkeur gaat toch uit naar perfecte geluidskwaliteit. ‘Inner soul’ is één van de nummers waarbij gitarist John een vocale bijdrage levert. Hij heeft een lage stem met een licht ruw randje. Een groot bereik heeft hij niet, maar zijn stem past bij de muziek. Bovendien kleurt zijn stem bij die van Linda. Tijdens live shows kun je bij dit Latijns Amerikaans geïnspireerde ritme vast niet stil blijven staan.

Voor het eerst ben ik verrast, vooral door de fluit tijdens het experimentele begin van ‘Bad Boy’. De vervormde stem vormt een te groot contrast. Ondanks het pakkende, stampende blues rock ritme dat volgt, weet Factor het verrassende effect niet vast te houden. Ik hou zeker van contrasten binnen een nummer. Maar ik mis hier deels de eenheid. Het ritme is snel en pakkend, waardoor Factor toch een aardig nummer weet neer te zetten.

De basis van deze 13 nummers is deels geïnspireerd op eerste helft vorige eeuw. Bij sommige nummers zie je bijna de zwart-wit films voor je. Waarbij de beeldkwaliteit (nog) niet optimaal was. Doordat de muziek veelal laidback is, zou Factor ook in bepaalde eet gelegenheden en lounge bars live kunnen spelen. Het muzikale kunnen is er wel degelijk. Maar doordat de geluidskwaliteit op de cd lang niet overal goed is, komen de muzikale kwaliteiten minder tot uiting. Live zal Factor wel degelijk een kwalitatief goed programma neer kunnen zetten. Hun muziek leent zich er voor om live te improviseren. De liefhebbers van de wat rustigere, traditionele blues zullen Factor zeer zeker waarderen. (6,5/10) (Blues Company)