Trout in Tilburg; succesvolle sold out

dsc_4817-01_walter-trout_tilburg_20161103Er was sprake van een uitverkochte ‘full seated’ zaal voor Walter Trout en zijn band. Beneden waren stoelen opgesteld en zocht iedereen een plaatsje om de teruggekeerde held te kunnen aanschouwen, boven op het balkon kon het publiek vrij bewegen en dansen. De gemiddelde bezoeker is toch 50+ en dan is een stoel natuurlijk wel weer fijn. Bovendien is het zicht in deze hooggeprezen zaal overal goed.

dsc_4855-01_walter-trout_tilburg_20161103

Het concert begon mooi op tijd, en na Walters enthousiasté: “How ’re you doin’, you look great!”, ging de band meteen stevig van start. Als je dan tijdens het eerste nummer Walters knietje al omhoog ziet gaan weet je dat hij er, zoals altijd, weer veel zin in heeft, en we een mooie avond zullen gaan krijgen. De avond was er een met veel variatie en veel emotie. Na een mooie muzikale opening vertelde Walter trots dat zijn nummer ‘Say goodbye to the blues’ door de Nederlanders wederom tot nummer 1 was gekozen op de Arrow blues top 50 lijst. Een prachtig lang uitgesponnen versie van dit prachtige en trieste nummer droeg hij tijdens dit optreden op aan Blues legende BB King.

dsc_5034-01_walter-trout_tilburg_20161103

 

Hij vertelde ook dat (achteraf) zijn ziekte plots toesloeg tijdens een optreden op het Nederlandse Ribs ’n blues festival waar hij opeens door zijn benen zakte. Er werd destijds een stoel aangerukt, waarna hij zittend verder speelde, maar na het optreden toch zijn fans kwam groeten. Hij doet zijn verhaal over de ziekte, de periodes dat hij zijn familie niet meer herkende en het zware herstel waarbij hij zijn spraak, mobiliteit en uiteindelijk zijn gitaarspel met keihard werken weer hervond. “I had nothing better to do.”

dsc_4806-01_walter-trout_tilburg_20161103

Hierna volgt een fraaie selectie van het laatst uitgebrachte album ‘Battle scars’ wat hij heeft geschreven tijdens zijn intensieve periode van herstel. Het indrukwekkende nummer ‘Take me home’ is er een waarbij het publiek echt stil wordt omdat het wonderschoon zijn emotionele strijd, maar ook de kracht van zijn vrouw beschrijft. Daar tegenover staan onvervalste bluesnummers als ‘Cold, cold ground’, maar ook het super- energieke ‘Playin’ Hideaway’ (met een ZZ- knipoog en Walter’s gitaarwerk op zijn best) en ‘Omaha’ met een sfeervolle opening door de donkere drums van Michael Leisure. Sammy Avila neemt onverstoorbaar en bescheiden zijn plek achter de Hammond in en ‘nieuweling’ Johnny Griparic heeft zichtbaar zijn positie bepaald in de band en op het podium.

dsc_5000-01_walter-trout_tilburg_20161103

Tijdens het optreden wordt tourmanager Andrew Elt verschillende malen op het podium gevraagd en wordt Walter, misschien door zijn lichte verkoudheid, vocaal begeleid door Michael en Sammy, het publiek geniet volop van deze intermezzo’s. Als Andrew tijden ‘Mercy’ flink uithaalt siddert de zaal en bij ‘down, down, down’ zingt de zaal luid mee. De mondharmonica blijft deze keer afwezig, maar het optreden is veelzijdig en indrukwekkend!

Tegen het eind vraagt Walter mensen zich te realiseren dat hij óók niet had verwacht ooit een donor nodig te hebben end rukt iedereen op het hart te overwegen misschien ook ooit acht levens te redden.

dch_1875-01_walter-trout_tilburg_20161103

Het optreden is eigenlijk ten einde maar al snel worden er na een stevig ‘encore-koor’ nog 2 nummers als toegift gegeven, en dan toch… eindelijk… komt het publiek omhoog en uit zijn stoel en ontstaat er vooraan vóór de stoelen alsnog even een echt feestje. De zaal stroomt daarna zichtbaar tevreden leeg en in de foyer wordt druk na gekletst terwijl de ‘die- hards’ even wachten op Walter. Hij, Michael en Sammy begroeten daarna nog een hele poos vrienden en fans, zoals altijd tijd voor een praatje en een knuffel, en dan is t af.

Als deze Europeese tour voorbij zullen de heren in november weer de studio in gaan met de verwachting zomer 2017 met wederom een nieuw album te komen.

Foto’s (c) Dirk van de Heuvel

dch_2094-01_walter-trout_tilburg_20161103