Energiek SIMO zorgt voor een zwijgzaam publiek

simo-16Hoewel het genre blues en aanverwanten zelden in de programmering van TivoliVredenburg is terug te vinden heeft men in de periode rond de maand november in zes weken tijd maar liefst zeven maal iets voor de liefhebbers hiervan op het Utrechtse podium staan. Deze avond spant de kroon want het publiek wordt gedwongen tot een keuze tussen de Lester Butler Tribute met leden van The Hoax in de gelederen in De Helling en het nog relatief onbekende SIMO in het mooie Cloud Nine.

simo-14Het uit Nashville afkomstige SIMO is een trio dat psychedelische bluesrock speelt zoals we dat kennen uit de 60’s en 70’s en liet op velen al een goede indruk achter als support act van Walter Trout in het Amsterdamse Carré. Ondanks de verplichte keuze tussen het optreden in Cloud Nine en De Helling druppelen na de support act samen met ons nog een kleine tweehonderd anderen de zaal binnen om te kijken en luisteren naar Adam Abrashoff op drums, Elad Shapiro op bass en zanger/gitarist JD Simo.

simo-12De wijze waarop de band muzikaal aftrapt maakt direct dat er in het publiek wenkbrauwen worden opgetrokken, andere elkaar aanstoten of elkaar juist bevestigend toeknikken, wij hebben vandaag de juiste keuze gemaakt! Vanaf de eerste minuut is de aandacht van de aanwezigen gevangen. Met een werkelijke rete strakke ritme sectie als basis naast zich schiet JD Simo als een meesterlijke gitarist onnavolgbaar in verschillende uitersten. Ook opvallend is dat zangstem van JD beter en warmer overkomt dan op de langspeler, ‘Let Love Show The Way’, dat begin dit jaar is uitgekomen.

simo-13Waar bij de meeste optredens een band wel ergens een setlist heeft ter ondersteuning is op het hele podium van Cloud Nine geen papiertje te vinden. Het wekt de indruk dat er, net als tijdens de songs zelf, sprake is van een behoorlijke improvisatie. Soms knallende rock, dan weer een vleugje jazz om vervolgens, na het laten lopen van een noot, over te gaan in een overheerlijke slowblues. De grootheid ligt in de verrassing en de vloeiende overloop in de wisselingen. Ook de zeer lange nummers kennen geen moment van verveling.

simo-9Integendeel, de band legt de aanwezigen zelfs 4 keer het zwijgen op en deze momenten van respectvolle stilte voor de artiest zijn zeker in ons land een zeldzaamheid. Buitengewoon indrukwekkend is dat een van deze stiltes valt tijdens de aankondiging van een song waarover JD vertelt over de onzekerheid en zijn twijfels als artiest. Het singer/songwriter karakter van het nummer maakt dat 200 toeschouwers ademloos staan te luisteren.

simo-8Als we na een minuut of 90 aankomen bij de Joe Cocker cover ‘With A Little Help From My Friends’ is dit het teken dat ook dit optreden een einde kent. Gelukkig krijgen we dan toch nog een toegift van ruim tien minuten en krijgt SIMO een verdiende ovatie van dankbaarheid en bewondering voor de geboden kwaliteit. Men mag dan relatief onbekend zijn, de heren hebben aangetoond een waardige headliner te zijn en dat ze het verdienen terug te keren naar Utrecht. Een nieuwe plaat is in wording en ook hier zal uiteraard weer een tour door Europa aan gekoppeld zitten. Als de programmering van TivoliVredenburg een beetje alert blijft moet een herkansing er zeker in zitten. Gezien het aantal bekenden dat in De Helling aanwezig was zou een tweede keer Utrecht zomaar eens in de Pandora zaal kunnen zijn.

Foto’s (c) Marcel Wolthers

simo