Barrelhouse naar Paradox

Barrelhouse-3
René Obdeijn, BluesZine.nl

De bluesband Barrelhouse speelt alweer voor de derde keer in Paradox! Dat kan ook niet anders, want deze band bestaat al meer dan 40 jaar en vormt Nederlandse bluesgeschiedenis. De nieuwe CD van Barrelhouse is waarschijnlijk hun meest persoonlijke album. Een vanzelfsprekende combinatie van een oeroud genre, dat het meest persoonlijk en ook het meest doorleefd is. De CD bevat up-tempo stukken waarin de band voluit gaat en ook klein gehouden nummers waarbij alles om de steeds mooier wordende stem van Tineke Schoemaker draait.

De teksten die Tineke schreef zijn, meer dan ooit, de weerslag van wat ze meemaakt en heeft meegemaakt. Denk hierbij aan nummers zoals Lonely Together, I Wish I Could Pray en Hard Feelings. Gitarist Johnny LaPorte heeft zich weer uitgeleefd op het nieuwe album. Dit deed hij niet alleen in de nieuwe composities waarvan de meeste van zijn- en Tineke’s hand zijn, maar ook in een vlijmscherpe instrumental. Han van Dam, subliem pianist, speelt een paar sprankelende, intieme songs met Tineke, die bedoeld lijken te zijn voor de uren na middernacht.

Live spelen is een tweede natuur geworden voor Barrelhouse. Zo sterk zelfs dat voor de opnames van de nieuwe CD alle stukken ‘live’ in de studio gespeeld werden. Geen koptelefoons, geen akoestische schotten, maar elkaar aankijken en spelen. Het enige verschil met een optreden is dat er geen podium is met fans ervoor. Maar in Paradox kun je dat dus wel beleven!

Barrelhouse speelt op zaterdag 17 december 2016 in Paradox.