The Veldman Brothers – Refuel

veldmanbrothers-refuel_c

Als enige tijd gonst het van de geruchten dat een nieuwe cd van The Veldman Brothers op handen is. Een gebeurtenis waar reikhalzend naar wordt uitgezien, want de broers hebben hun fans nog nooit teleurgesteld. Na toen jaar en vijf albums vond men het kennelijk tijd voor een personeelswisseling en sinds ruim een jaar horen bassist Fred van der Wende en drummer Han Neijenhuis bij de band. De kern ervan, zanger/gitarist Gerrit Vedman en zanger/organist/harmonicaspeler Bennie Veldman, is ongewijzigd gebleven.

Met “Refuel” is nu de zesde cd verschenen. Met daarop elf zelfgeschreven nummer, waarvan negen van de hand van Gerrit en twee door Bennie. Het is weer de Veldman Brothers, zoals we ze kennen. Gebaseerd op de Chicagoblues, maar met duidelijke invloeden uit de R&B, rock ’n roll en de blues uit Texas en Mississippi. De cd is in vier dagen tijd opgenomen en dat komt het spontane live-gevoel ten goede. De band is prima op elkaar ingespeeld en van de eerste tonen van de instrumentale opener “Brothers Groove” tot het rockende “One Step Closer” swingt het als nooit tevoren. Mijn favoriete nummers zijn “Journey”, een echte blues met Bennie op de harmonica, “Suspicious” (she won’t believe what I’m saying) met schitterende slidegitaar van Gerrit, en “No Love Song”, gebouwd op een funky ritmesectie met wederom geweldig gitaarwerk.

Ook deze zesde cd van The Veldman Brothers is een pareltje in de Nederblues. Wederom bewijzen zij tot de nationale top te horen en naar mijn mening kunnen zij ook internationaal een partijtje meeblazen. (Eigen productie) (8/10)