Black Top rockt in Luxor Live te Arnhem

black-top-28Na jaren wachten is het zaterdag 17 december eindelijk zo ver. Black Top presenteert zijn derde release ‘Cherry Picking’. Plaats van handeling is de kleine bovenzaal van het mooie Luxor Live te Arnhem. Jammer is dat slechts een kleine vijftig mensen de moeite hebben genomen hierbij aanwezig te zijn. Degene die dit wel hebben gedaan krijgen bij binnenkomst vriendelijk de nieuwe cd uitgereikt dat een dag eerder al in de winkels lag. Uiteraard is iedereen nieuwsgierig naar de huidige live performance de band.

Als drie donkere schaduwen het podium opstappen stopt het onderlinge geklets en spitst men de oren voor datgene wat komen gaat. De eerste, dan nog, rustige tonen klinken door de zaal om vervolgens over te gaan in de krachtige sound die Black Top zo kenmerkt.

black-top-26

Opener ‘Accident waiting to happen’ biedt het powertrio een prima gelegenheid voor een eerste individuele muzikale kennismaking. De jonge gitarist Elmer Meijers laat zijn eerste solo op ons los, Rogier Berben geeft rete strakke klappen op zijn drumstel en frontman Anne-Maarten van Heuvelen dreunt met zijn pompende bas. Na drie splinternieuwe nummers krijgt het publiek met ‘Gonna take you home’ het eerste oudje van het album ‘Rough ’n Gritty’ en door sommigen wordt het refrein voorzichtig meegezongen.

Uiteraard schakelen de heren hierna direct weer naar de nieuw geschreven nummers om op deze manier een mooie balans neer te zetten en te laten horen dat ze ook het oudere werk niet schuwen tijdens het optreden. Black Top rockt er voor bluesbegrippen nogal stevig op los en zal ook in de toekomst een vreemde eend in de bijt zijn in dit genre. Desondanks blijft de muziek live zeer aanstekelijk en kent deze een hoog meedein gehalte. Stilstaan is op de een of andere manier geen optie. Anne-Maarten steekt energie in de afstemming van de band onderling en neemt duidelijk het voortouw om dit over te dragen naar het publiek.

Voor de toch wat introverte ogende Elmer is dit wel een dingentje. Zijn solo’s zijn kwalitatief meer dan okay en hij zou deze best met veel meer lef en flair de zaal in mogen slingeren om op deze manier een extra impuls aan de live performance te geven.


Na een klein uurtje wordt duidelijk waarom er een synthesizer op het podium staat. Marijn Den Boer levert net als op de cd ook hier zijn bijdrage en dat maakt hierdoor de cd presentatie van vandaag helemaal compleet en is een duidelijk teken van professionaliteit. Ook Marijn krijgt alle ruimte zich te etaleren en voegt een extra dimensie toe door zijn energieke manier van spelen. Ook het publiek weet dit te waarderen en hierdoor staan er steeds meer mensen te swingen. Hoewel langzaam lijkt er toch een kleine vonk te zijn overgeslagen richting de aanwezigen. Als er tijdens het voorstellen van de bandleden plotseling verschillende battles ontstaan tussen drums en bas, synthesizer en gitaar is de opwinding in de zaal voelbaar. Tegelijkertijd weet iedereen dan ook dat het einde nadert.

Vanzelfsprekend krijgen we nog een toegift dat bestaat uit het rockende ‘Pay my dues’ en natuurlijk de grote meebrul kraker ‘Black tank top’. Anderhalf uur lang heeft Black Top de eerste stappen gezet voor een kansrijke comeback op het podium. In ogenschouw nemend dat het trio weer veel optredens tegemoet kan zien kan het niet anders dan dat de heren zich live verder gaan ontwikkelen tot een dampende en stampende bluesrock band.

Foto’s (c) Marcel Wolthers