Rory Block – Keepin’ Outta Trouble

blockrory-keepinouttatrouble_c

In de zesde editie van haar ‘mentor series’ brengt Rory Block een eerbetoon aan Bukka White. De legendarische Mississippi bluesman Booker T. ‘Bukka’ White had een leven, dat net zo hard en ruig was als zijn muziekstijl. Een veroordeling voor moord en een verblijf in de gevangenis is daar slechts een voorbeeld van. Hij heeft generaties jongere muzikanten geïnspireerd; ik noem slechts zijn jongere neef B.B. King, maar ook Bob Dylan en Mose Allison namen zijn nummers op.

Eerder verschenen in deze serie al cd’s, waarop Rory de muziek vertolkte van Mississippi John Hurt, Skip James, Son House, Mississippi Fred McDowell en Rev. Gary Davis. Op “Keepin’ Outta Trouble” staan tien nummers van Bukka White, die door haar gloedvol worden vertolkt. Uiteraard zijn hier de bekende “Aberdeen Mississippi Blues”, “Fixin’ To Die Blues”, “Parchman Farm Blues” en “New Frisco Train” bij. Uiteraard heeft zij niet dezelfde rauwe stem als Bukka White en ook niet diens agressieve gitaarspel. Maar Rory Block weet desondanks dicht bij de originele uitvoeringen te blijven, zoals een waar eerbetoon betaamt. Prachtig vind ik de gospel “Bukka’s Day” en de talking blues “Panama Limited”. (Stony Plain Records) (8/10)