T-99 en Zoon, 2 heerlijke & sfeervolle optredens in Den Bosch

Afgelopen zondagmiddag was er een mooi maar divers publiek verzameld in W2 Den Bosch om te gaan genieten van 2 bands uit verschillende stromingen, maar met voldoende overeenkomsten om elkaars publiek te boeien.
Als Bluesbezoeker kwam ik voor ‘T-99’, maar werd tevens aangenaam verrast door het optreden van ‘Zoon’, een Nederlandse Rockband die tegen het psychedelische aanschurkt.

Toch eerst over T-99, de godzijdank na jaren stilte teruggekeerde alternatieve band met een herkenbare eigen sound, want daarvoor was ik tenslotte aangetreden. De heren openden, prachtig in ’t pak, met een heerlijk knisperende gitaargeluid van Mischa den Haring. Het publiek kreeg vanaf het begin de muziek waar ze voor kwamen; Zwoel, Swingend, Stampend met soms wat Rockabilly en regelmatig een heerlijk portie Boogie Woogie. Het optreden stond natuurlijk in het teken van de nieuwe plaat: ‘Bedlam!’(gekkenhuis, pandemonium, chaos). Daarnaar was waarschijnlijk ook de verwijzing door de lederen riempjes op hun outfits).

De mannen zijn echter net als hun publiek, hun verleden niet vergeten en dus werden we eveneens getrakteerd op een aantal oude songs. Mischa den Haring mishandelt zijn gitaar liefdevol en intensief, en het wondermooie en donkere dreunende drumgeluid van middleman Martin ‘the dude’de Ruijter en het geluid van de denderende en ronkende staande bas van Donné la fontaine is steeds aangenaam dwingend aanwezig. Pas als ‘de directeur’ Mischa zich begint te bewegen mét de muziek valt alles op zijn plaats en komt de band écht tot zijn recht. Na een start waarbij misschien toch de vermoeidheid merkbaar was bij dit 4e optreden in een weekend, maken ze dit ruimschoots goed tijdens de verdere show.

Met titels als: Madhouse Boogaloo, Lunatic Asylum, Get Loose, Straitjackets & Thorazine lijkt de strekking en oorsprong van het nieuwe album alsook de sfeer die bij het optreden wordt neergezet en onderstreept door de dwangbuizen van de mannen met alle vormen en uitingen van muzikale gekte vanzelfsprekend en kloppend. Het publiek komt in een trance en geniet van dit 3-koppige hardwerkende monster alsof het de laatste avond is. En ja, men is zeer blij dat de mannen weer zijn teruggekeerd, zéker in de vorm die zie hier vanmiddag lieten zien!
Ook een compliment voor de ‘bijna lokale’ 5-mans band ‘Zoon’ uit Oss die het voorprogramma verzorgde.

Hoewel er slechts ruimte voor een kort optreden was van deze melancholische, donkere rockband met zijn intense geluid zat de sfeer er al snel en goed in. Met een zanger die met theatrale gebaren op de rand van het podium balanceerde om maar dicht bij ‘zijn’ publiek te zijn, de gitarist die met een verstilde blik op zij gekantelde gitaar de slide speelde ,en een jong ogende toetsenist en drummer loerde de psychedelica om de hoek. Een kort, maar zeer zeker indrukwekkend optreden.

Zaal W2 heeft op een mooie wijze Rock en Roots bij elkaar gebracht en een topmiddag muziek aangeboden. Volgende aandachtspunt zal op 28 januari als Danny Bryant zich met zijn lang kedroomde bigband zal presenteren tijdens zijn enige optreden in Nederland.

Foto’s (c) www.sandraleijtensphotography.nl