Manitoba Hal – Live In Ghent

Wie nooit eerder van Manitoba Hal gehoord heeft moet nu even opletten. Deze Canadese bluesman reist de wereld over met zijn ukelele en weet met slechts dit kleine instrument zijn toehoorders te boeien. Manitoba Hal Brolund is wat je een echte bluesman zou kunnen noemen, een verhalenverteller, iemand die zijn kunst doorgeeft aan de jongere generatie. Naast het doen van optredens en het maken van cd’s geeft hij namelijk ook workshops. Als men aan een ukelele denkt dan komt spontaan Hawaï in je gedachte, maar Hal heeft er toch met overtuiging een bluesinstrument van weten te maken.

Op 28 april 2016 trad Manitoba Hal op in de Missy Sippy Blues & Roots Club op in het Belgische Gent. En de opnamen van dit concert zijn nu verschenen op een dubbel-cd met de toepasselijke naam “Live In Ghent”. Het is zijn zesde album. Vierentwintig nummers lang voert hij de luisteraar mee op een reis door de bluesgeschiedenis. Zeven eigen composities en verder horen we covers van onder meer Robert Johnson, Bukka White en Willie Dixon. Op enkele nummers is een tweede partij te horen, maar met enig onderzoek (YouTube) is te zien dat de basislijn in een loop wordt opgenomen en afgespeeld, waarbij zang en melodielijn en solo live worden gespeeld.

Manitoba Hal bewijst dat er, behalve een goede muzikant, niet veel méér voor nodig is om een avond goede muziek te maken. (8/10) (Hal’s Kitchen)