Peter Karp – Alabama Town

Geboren in New Jersey en vanaf zijn negende met zijn vader en stiefmoeder woonachtig in een trailerpark in Alabama. Hier kwam Peter Karp voor het eerst in aanraking met de muziek van Son House, Robert Johnson en Muddy Waters. Zijn eigen muzikale carrière bracht hem via punk en rock uiteindelijk toch weer naar de blues. Hij werkte tien jaar in de filmindustrie en bracht zijn gezin groot. Toch liet de muziek hem niet los en in 1998 verscheen zijn eerste, slecht opgenomen live-cd. En nu is hij een van de meest gewaardeerde bluesmuzikanten van het ogenblik. Dat bewijst de samenwerking in het verleden met mensen als Garth Hudson, Sue Foley Foley en Mick Taylor wel.

Met zijn achtste cd gaat Peter Karp terug naar de muziek van de streek waar hij is opgegroeid, namelijk in het plaatsje Enterprise, Alabama. De dertien nummers zijn door hem zelf geschreven. Karp, die gitaar en piano speelt en zingt, heeft muzikale ondersteuning gekregen van een flink aantal muzikale vrienden, waarvan Mick Taylor, Garth Hudson en Todd Wolfe wel de bekendste zijn. Het zijn dertien goed geschreven en vervaardigde nummers. Enkele lekker rockende, andere weer rustig en bedachtzaam. En de grote gemene deler is wel dat zij alle dertien putten uit de blues van het diepe zuiden van de VS. Mijn persoonlijke favorieten zijn de swingende shuffle “Blues In Mind” en de door de bijzondere pianoharmonieën intrigerende talking blues/gospelachtige “Lost Highway”. (Rose Cottage Records) (8,5/10)