Jack Mack & the Heart Attack Horns – Back To The Shack

Met hun eigenzinnige mix van blues, r&b en soul vormt Jack Mack & The Heart Attack Horns al ruim drie decennia een vaste waarde in hun eigen land. De eerste cd verscheen in 1982 en werd geproduceerd door Glenn Frey. Door de jaren heen is de gehele bezetting gewisseld, maar de muziek en visie is hetzelfde gebleven. De acht leden hebben naast Jack Mack ook gewerkt met de Eagles, CS&N, Bonnie Raitt, Robert Cray en Rod Stewart om er maar enkelen te noemen. We hebben het dan ook over mensen als Tony Braunagel (drums), Mike Finnigan (toetsen) en Andrew Kastner (gitaar).

“Back To The Shack” is het negende album van de band en het klinkt als vanouds. Tien nummers met soul en r&b doorspekte blues. Negen ervan zijn geschreven door de bandleden Mark Campbell (zang), Andrew Kastner (gitaar) en Bill Bergman (saxofoon). De enige cover is “Ain’t No Way” van Carolyn Franklin, de jongere zus van Aretha Franklin. De cd begint verrassend rustig met het akoestische “Standin’ Before The King” om daarna vanaf “Somethin’ In The Water” tot “Let Me In” los te barsten in swingende soul en blues. Kleine uitstapjes, zoals het funky “Bad Habit” en de al genoemde ballad “Ain’t No Way” zorgen voor de nodige variatie en houden het geheel interessant. Ook na ruim 35 jaar is het vuur niet verdwenen, dat is wel duidelijk. (SSR Free Roll Records) (8/10)