Eerste namen voor 24e editie Culemborg Blues

Zoals ieder jaar maakt Stichting Culemborg Blues in de eerste week van maart de eerste bands bekend voor het jaarlijkse gratis Bluesfestival wat plaats vindt op de vierde zaterdag in augustus. Voor de 24e editie zijn inmiddels vastgelegd: Laurence Jones (UK) Guy Verlinde and the Houserockers (BE) The Grand East, Jan Gerfast Band (SWE), T-99 en Detonics

Laurence Jones (UK)
Laurence Jones heeft in zijn relatief korte loopbaan een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zo sleepte hij o.a. 3 keer de titel “Young Artist of the Year” (2014, 2015, 2016) en de “Guitarist of the Year” award (2016) bij de British Blues Awards binnen. In 2015 vertegenwoordigde Laurence de UK tijdens de European Blues Challenge. Inmiddels is zijn 4e album uit: “Take me High”, geproduceerd door de legendarische Mike Vermon, die eerder werkte met Eric Clapton, David Bowie, John Mayall en Peter Green. Naast invloeden van Walter Trout zijn ook duidelijk de klanken van Gary Moore, Rory Gallagher en Albert Collins te horen.

Poppodia (Hedon, Tivoli, Patronaat) en festivals ( North Sea Jazz Festival, Ribs ’n Blues, Bospop, Zwarte Cross) nodigden Laurence uit en Johan Derksen ( die hem de nieuwe Clapton noemt) bezorgde hem een paar minuten zendtijd op TV. Laurence was in 2016 al in Culemborg voor de Culemborg Blues Night. Mocht je het gemist hebben, dit is de herkansing. Dit keer op het hoofdpodium en met Gregg Smith op bas en Bennet Holland op toetsen.

Guy Verlinde and the Houserockers (BE)
Gentenaar Guy Verlinde ontbolsterde zich na jaren van hard werken tot de nieuwe blues-trots van België. Geïnspireerd door zijn vele blues helden ontwikkelde hij zich tot een zeer begenadigd harmonica & slidegitarist. Hij bracht 9 langspelers uit in evenveel jaar, terwijl hij non-stop in binnen- en buitenland toert met zijn Mighty Gators, the Houserockers, One Man band of met zijn educatieve voorstellingen. Het klinkt als een stoffig cliché maar Guy Verlinde is met voorsprong “the hardest working performer” van de Belgische blues scène.

Dit jaar verscheen het album “How How How” met allemaal eigen songs binnen dezelfde traditie, de sound en energie van Hound Dog Taylor. Guy & zijn Houserockers staan garant voor een vette wilde blues party met een mix van old school Chicago stijl en eigentijdse sound die je kan horen bij artiesten als The Black Keys, Jon Spencer Blues Explosion en Seasick Steve. Alles wordt gespeeld in C, met 2 vette gitaren en 1 ruttel drum.

The Grand East
Ze komen uit het oosten van het land en ze heten The Grand East. Wars van commercie, pretenties en muziekopleidingen. Die hebben de jongens namelijk niet, want rock ’n soul leer je niet op school. Dat leer je op het podium van de lokale kroeg.

Rock ’n soul, gebracht door een van enthousiasme uit elkaar spattende band. Gebroederlijk staan ze naast elkaar op het podium. In het midden (en soms in het publiek) staat een frontman met de bezieling van een swingende predikant die zijn kerk voorgaat. Hij hitst het publiek op en neemt ze mee naar de wereld van The Grand East