Chris Antonik – Monarch

Chris Antonik is een Canadese zanger en gitarist, die in zijn thuisland tijdens zijn relatief korte carrière al behoorlijk indruk heeft weten te maken. In 2011 werd hij genomineerd voor de Maple Leaf Blues Award, zijn tweede album werd het beste Canadese rockalbum van 2013 genoemd, van zijn gitaarspel wordt gezegd dat het een kruising tussen dat van B.B. King en Eric Clapton is. Niet gering allemaal. Antoniks debuutalbum, eenvoudig “Chris Antonik” getiteld, verscheen in 2010, drie jaar later gevolgd door “Better For You”. Met “Monarch” ligt nu zijn derde cd in de winkel.

Twaalf nummers zijn eigen werk, geschreven door Chris Antonik en zijn bandleden en anderen die aan de cd hebben meegewerkt. De enige cover is het Bloomfield/Gravenites nummer “You’re Killing My Love”. De bandleden zijn drummer Chuck Keeping, bassist Guenter Kapelle, toetsenspeler Jesse O’Brien en de achtergrondzang wordt gedaan door Samantha Martin en Delta Sugar. De door Antonik (mede)geschreven nummers verhalen voor een groot deel over loslaten en vergeving. Waarschijnlijk geïnspireerd door persoonlijke gebeurtenissen. Deze ervaring zijn verpakt in een zeer fraai bluesjasje. Het zijn stuk voor stuk prima uitgevoerde nummers. De muzikanten en technici zijn dan ook niet de eerste de besten, wat een blik hun cv’s in internet al verraadt. Maar goede begeleiders om je heen verzamelen is niet voldoende. Om goede muziek te maken moet er ook een goede ‘klik’ zijn, en die is hoorbaar aanwezig. Daarnaast is Chris Antonik ook een goed zanger en uitstekende gitarist. Het is een cd om van begin tot eind van te genieten. Mijn persoonlijke favoriete nummers zijn de slowblues “The Monarch And The Wrecking Ball” en het soulvol gezongen “The Art Of Letting Go”. (eigen beheer) (7,5/10)