Eric Bibb – Migration Blues

Dat Eric Bibb maatschappelijk, cultureel en sociaal bewogen is blijkt wel uit de vele nummers die hij heeft uitgebracht op zijn catalogus, die inmiddels ruim veertig albums groot is. Voor zijn recente album “Migration Blues” haalt hij het probleem aan van de vluchtelingen. Hij beschrijft de nood vluchtelingen uit het heden (Syrië) als het verleden (van Mississippi naar Chicago). Ook hij is de halve wereld rondgereisd van zijn geboorteplaats New York via onder meer Frankrijk en Finland naar Zweden, waar hij nu woont. Hoewel dat uit eigen keus is weet hij wat het is om van alles achter te laten en elders opnieuw te beginnen.

Op “Migration Blues” wordt Eric Bibb begeleid door Michael Jerome Browne (gitaar, zang, banjo, mandoline, triangle) en JJ Milteau (harmonica). Het album bevat vijftien nummers, waarvan acht zijn geschreven door Bibb. Daarnaast horen we onder meer covers als “This Land Is Your Land” (Woody Guthrie) en “Masters Of War” (Bob Dylan). Het eerste nummer, “Refugee Moan”, laat de luisteraar nadenken over hoe het is om alles achter te moeten laten zonder te weten wat de toekomst brengt. In “Delta Getaway” en “With A Dolla’ In My Pocket” wordt de trek beschreven van de armoe in Mississippi naar de welvarende noordelijke steden, en in “Diego’s Blues” horen we over de Mexicanen die in het begin van de 20e eeuw naar Mississippi trokken om daar hun bestaan op te bouwen. “Prayin’ For Shore” beschrijft de reis van de huidige vluchtelingen uit de oorlogsgebieden en hun reis naar Europa. “Four Years, No Rain” is de vlucht uit de Dust Bowl en doet denken aan John Steinbecks The Grapes Of Wrath. En de laatste reis – de laatste vlucht – die een mens onderneemt horen we in “Mornin’ Train”. Er klinkt hoop in “Brotherly Love” (I still believe we can find a way. To live in peace – I do, how ‘bout you?)

Een prachtige cd. Goed geschreven, goed gemusiceerd en als een ware bluesman heeft Eric Bibb een actueel thema weten beschreven en in een grote context weten te plaatsen. Grote klasse. (Dixiefrog) (8,5/10)