30 jaar Texelblues

De 30ste editie van Texelblues is een jubileum editie met veel extra’s om de blues liefhebbers extra te verrassen en te verwennen. In het weekend van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober spelen er op 15 locaties in het centrum van Den Burg op het eiland Texel, meer dan 30 nationale en internationale blues acts.

Het begon in 1987.
In 1987 nam Gelein Jansen het initiatief om op Texel een blues festival te organiseren. Samen met Jan Koomen en een aantal lokale caféhouders werd het festival al snel een succes. Vele grote nationale en internationale namen maakte de overtocht naar het eiland Texel. Inmiddels is het Texelblues festival uitgegroeid tot 1 van de gekende festivals onder blues minnend Nederland.

Texelblues Anniversary Concert.
Dit jaar is er op zondagmiddag 15 oktober vanaf 14.00 uur, een extra jubileumconcert in een grote tent in Den Burg met o.a. Ian Siegel Band, Eamonn McCormack & The Gary Moore Band en een surprise act uit de USA, die we (helaas) later bekend maken. Dit extra concert biedt ruimte aan 1.500 blues liefhebbers. De locatie is tegen het centrum van Den Burg en prima bereikbaar. Het voorprogramma wordt verzorgd door een Texelse gelegenheid bluesband onder leiding van good old Ewout Adriaans.

Jonge bluesbands.
Texelblues zet zich al jaren in om jongere blues acts een podium te geven. Daarom heeft de organisatie besloten om deze 30ste jubileum editie te starten met een jaarlijks terugkerende wedstrijd, de “Young Texelblues Challenge”. Jonge bands, duo’s en soloartiesten mogen de uitdaging aangaan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. Ze spelen voor een groot publiek van echte blues liefhebbers en kenners. Ze staan in de picture van bookers, festivals en blues media. Blues is weer hip en de organisatie van Texelblues wil dat jonge bluesbands en artiesten een kans krijgen om dat te laten zien en horen.

De eerste namen.
Maar buiten al deze extra’s is de organisatie ook supertrots om de eerste namen bekend te mogen maken voor het Texelblues festival; Laurence Jones uit de UK, Errol Linton UK (3x winnaar ‘Best bluesharp Player’ Britisch Blues Awards), AJ Plug Band, Veltman Brothers, Ruben Hoeke Band (viert zijn 25 jarig jubileum op Texel), Soulsville (een blues bigband), Detonics (winnaars Dutch Blues Challenge 2016), The Tightropes, Sindag Kids en nog veel meer……

Op zaterdagmiddag spelen er op 5 locaties (gratis toegang) jonge blues acts, die de strijd aangaan om de vel begeerde ‘Young Texelblues Award’ in de wacht te slepen. Het is eigenlijk te veel om op te noemen en waar je dit jaar ook komt het zijn bands die allemaal hun sporen hebben verdiend of al eens een ‘blues award’ hebben binnengesleept.

“Elk jaar proberen we de lat zo hoog mogelijk te leggen”; volgens Geert Boscha en Fred Winkel, de organisatoren van het festival. “Ook afgelopen jaar hebben we veel complimenten gehad over de kwaliteit van het festival”. Dat is fijn, maar schept ook verplichtingen. In alle bescheidenheid denk ik dat de bezetting ook voor deze jubileum editie nog sterker is en we hebben wat te vieren want 30 jaar Texelblues is een feestje waard “.

Allemaal artiesten die hun sporen hebben verdiend, dus blues liefhebbers komen in elk café of zaal aan hun trekken. Toch heeft de organisatie een paar tips. AJ Plug band in Café De Zwaan, de ontdekking in de Nederlandse blues scene. ‘Chilly Willy’ uit Belgie in de 12 Balcken een gegarandeerd blues feest. Of ‘Soulsville’ mainstage in Question Plaza, een 11-koppige blues act met een unieke blazerssectie. Hou je van Jerry Lee Lewis dan moet je naar Brasserie de Lindeboom waar ‘Them Lewis Boys’ voor een heerlijk swingende avond zorgen. ‘Of wat dacht je van ‘Danny Giles Band’ uit de UK, spelen de sterren van de hemel in Café De Slock’. Ook de Stayokay heeft diverse goede bluesbands op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en elke ochtend Blues & Breakfast. Natuurlijk is er weer de blues harp workshop in Stayokay op zaterdagmiddag.

Texelblues 2017, meer dan 30 blues acts op 15 locaties in Den Burg op Texel. De online voorverkoop start op dinsdag 25 april.