Third House On The Left – Love To See You Cry

Wie Michael de Jong kent weet dat hij heel kritisch kan zijn over andere muzikanten. Het feit dat hij mij de tip gaf eens te luisteren naar de muziek van het Limburgse duo Third House On The Left kan voor hen als extra aanbeveling gelden. In 2013 vonden zanger/gitarist Robbert Duijf en zanger/harmonicaspeler Guido Brassé elkaar als gepassioneerde fans van traditionele blues en roots.

Op de cd “Love To See You Cry” staan tien door Robbert Duijf zelfgeschreven nummers. De fingerpicking van Robbert, de harmonica van Guido en de samenzang doen op papier denken aan het werk van McGhee en Terry. Maar hun stijl gaat dieper en put zowel uit de Mississippi Delta, gospel als de Ierse folk. We horen invloeden van klassieke helden als Charley Patton en Lead Belly, aangevuld met folk en country. Gitaar en harmonica vullen elkaar mooi aan, en de stemmen van de heren passen prima bij elkaar en zorgen voor een mooie samenzang. Een voorbeeld van deze samenzang met gitaar en harmonica horen we in het nummer “What If”, dat op zijn beurt weer doet denken aan Doc Watson. Een mooi voorbeeld van Roberts meesterlijke fingerpicking-stijl is te horen in het instrumentale “Little Song For You”. Andere mooie nummers zijn “Ticket For The Love Train” en “Every Day”.

Na de cd diverse keren beluisterd te hebben kom ik tot de conclusie dat dit een waar juweeltje geworden is. Slechts met twee stemmen, een gitaar en een mondharmonica zijn Robbert Duijf en Guido Brassé in staat om tien beklijvende nummers te maken. Grote klasse. (eigen beheer) (8,5/10)