Chris Bergson Band – Bitter Midnight

De in New York woonachtige Chris Bergson heeft als gitarist een achtergrond in de jazz. Hij werkte vele jaren als begeleider van diverse zangeressen als Annie Ross en Norah Jones. Zijn eigen werk neigt meer naar de blues. Met links naar soul, funk en fusion. Al in 2011 verscheen zijn eerste cd “Imitate The Sun”, die pas nu – 6 jaar later – wordt opgevolgd door “Bitter Midnight”.

Op het album vinden elf door Bergson zelfgeschreven nummers, waarvan acht in samenwerking met de al genoemde zangeres Kate Ross en drie waarin de samenwerking wordt gedeeld met toetsenman Craig Dreyer en zanger Ellis Hooks. Daarmee zijn meteen van Bergsons begeleiders genoemd. Verder horen we de bassisten Richard Hammond, Andy Hess en Matt Clohesy, de drummers Aaron Comess en Tony Mason, saxofonist Jay Collins en trompettist Steven Bernstein. Het is een zeer gevarieerd album geworden, dat ook meteen de veelzijdigheid van Bergson toont. Hij voert ons van funk via rockende blues naar soul en weer terug naar een country blues. Niet dat hij nog een richting aan het zoeken is, maar hij heeft het gewoon allemaal in zijn vingers. De meeste indruk maken op mij het fingerpicking in “5:20”, een nummers dat werd geïnspireerd na een bezoek aan Musée d’Orsay in Parijs, de soulvolle ballad “Before The Storm” en het swampy “Blues For Dave”. Grote klasse. (Continental Blue Heaven) (8/10)