Jon Zeeman – Blue Room

De naam klinkt Nederlands en hier liggen ook zijn wortels. Jons vader is Nederlander en zijn overgrootvader, Pieter Zeeman, was natuurkundige en heeft in 1902 de Nobelprijs gewonnen. Zijn naam is verbonden met het ‘Zeeman-effect’. Jon is geboren in de buurt van New York. Nadat hij voor zichzelf had vastgesteld dat school en een normale baan niets voor hem zouden zijn stortte hij zich op de muziek. Vanaf halverwege de tachtiger jaren maakte hij van muziek zijn beroep, produceerde, deed sessiewerk en trad veel op. Ook heeft hij gewerkt met o.m. Susan Tedeschi en de Allman Brothers Band . Vanaf de negentiger jaren werkt hij aan zij eigen muziek, wat heeft geresulteerd in drie eerdere albums.

Met “Blue Room” is nu zijn vierde solo-cd verschenen. Zeeman, die zingt en gitaar speelt, heeft acht van de tien nummers geschreven. Hij wordt begeleid door Tom Regis en Bob Taylor (toetsen), Phil MacArthur (bas) en George Lilly (drums). Op twee nummers speelt de in januari overleden drummer Butch Trucks (bekend van de Allman Brothers Band) mee. Het album begint met “All I Want Is You” met Trucks achter de drumkit. Een vlotte shuffle, die vrij abrupt stopt. Maar het is meteen duidelijk wat we van hem te verwachten hebben. Goed swingende en lekker in het gehoor liggende blues. Zeeman is een meer dan uitstekende gitarist en een goede songwriter. De nummers zitten goed in elkaar en het swingt allemaal de pan uit. De twee covers – Robert Johnsons “Love In Vain” en Jimi Hendrix “Still Rainin’, Still Dreamin’”- krijgen een eigen bewerking. Vooral laatstgenoemde, die van een dromerig nummer in een shuffle is veranderd. Mijn persoonlijke favoriete nummers zijn de shuffle “Next To You”, het tweede nummers met Butch Trucks, en de stevige blues “Nothing In The World”.

Met “Blue Room” heeft Jon Zeeman nogmaals bewezen een uitstekend muzikant te zijn, die zijn talent weet om te zetten in prima muziek. Grote klasse. (Membrane Records) (8,5/10)