Theo van Niel Jr – Practised Bravado

De Haagse gitarengeselaar Theo van Niel Jr. kennen we van bands als the Blues Hunters en Mojo Man. Wat begonnen is als een project naast zijn andere werk, is blijkbaar wat uit de hand gelopen. Nu is zijn eerste solo-cd “Practised Bravado” verschenen met daarop zes zelfgeschreven instrumentale nummers.

Op het album zijn – buiten het drumwerk, dat vakkundig wordt opgevangen door Thomas Lang (op drie nummers) en David Andy Hankel en Dennis Leeflang (elk een nummer) – alle instrumenten door Theo zelf gespeeld. Zo is hij te horen op elektrische en akoestische gitaren, slidegitaar, mandoline, banjitar, synth en heeft hij het programmeren zelf gedaan. Voor hen die Theo kennen van zijn blueswerk is deze cd waarschijnlijk even een kleine schok. We horen hem hier in duidelijke rocknummers, variërend van jazzfusion naar onvervalste metal. Het zal niets ieders smaak zijn, maar mij bevalt het wel. Hij laat in ieder geval horen waar hij toe in staat is. Het album blijft van begin tot eind boeien. Prima werk. (eigen beheer) (7,5/10)