Zoe Schwarz Blue Commotion – This Is The Life I Choose

Na dit album een aantal keer beluisterd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat het nét iets anders heeft dan andere albums. Een soulvolle sound met gitaar, Hammond en drums met gevoelige zang horen we vaker. En wat het nu zo anders maakt kan ik niet zeggen, maar op de een of andere manier raakt de muziek van Zoe Schwarz Blue Commotion mij meer dan dat van anderen. Deze uit het Engelse Dorset afkomstige band bestaat sinds 2012 en met “This Is The Life I Choose” hebben zij onlangs hun vierde cd uitgebracht. Zangeres Zoe Schwarz wordt begeleid door gitarist Rob Koral, Hammond-organist Pete Whittaker en drummer Paul Robinson.

Op het album staan elf nummers plus twee bonustracks. De elf nummers zijn geschreven door Schwarz en Koral, waarbij van twee de tekst is geleverd door Phil Cole en bij een verdere twee door Pete Feenstra. De bonustracks zijn covers. Meteen bij het eerste nummer, de R&B-song “Hold On”, is duidelijk welke kant we met dit album opgaan:onmiskenbare door jazz gevormde blues. Het aanbod varieert van uptempo nummers tot slowblues. Drums en Hammond vormen een stevige basis, waarop zang en gitaar kunnen bouwen. Mijn favoriete nummers zijn de slowblues “Broken”, het op muziek gezette gedicht “Call Of The Night” van Pete Feenstra, en het swingende “I Wanna Get Something Started With You”.

Zoals ik aan het begin al schreef maakt dit album een bijzondere indruk op mij. Hoe en waarom kan ik niet zeggen, maar dat is de kracht die muziek heeft op het gevoel. Dat hoef je niet te kunnen verklaren. (Label: 33 Jazz) (9/10)