Bluescruise 2017 aangekondigd

Al weer 8 jaar organiseert Blues in Wijk blues-evenementen in Wijk bij Duurstede. Eén van de succesnummers is de steevast uitverkochte Bluescruise. Ook dit jaar gaan ze op zondag 22 oktober weer de Lek op. Meer dan de helft van de kaarten is afgelopen weken verkocht aan hun vrienden en sponsors. De overige tickets zijn vanaf nu beschikbaar voor andere bluesliefhebbers.

Ms. Salvinia.
Eind 2010 ontstond bij de Wijkse bluesmannen het idee voor een bluescruise op de Lek toen het statige riviercruiseschip Salvinia in de Wijkse haven was afgemeerd ivm een open dag. In 2011 vaarde de “bluesboot” voor de eerste keer de Wijkse haven uit. Onderweg niet alleen lekkere blues en een meer dan voortreffelijk scheepsbuffet maar ook prachtige vergezichten over de rivier, uiterwaarden en rivierdorpen. De vaargasten keken hun ogen uit.

Zondagmiddag 22 oktober kunnen bluesliefhebbers vanaf 13.00 uur weer inschepen in de Wijkse Stadshaven. Parkeren kan er voor de deur. Als iedereen aan boord is steken we van wal en gaan de muzikanten los. De vaarroute is nog niet bekend, maar we doen ons best weer richting Rhenen/Wageningen te varen, dus door de sluis bij Amerongen. Niet alleen aan bak- en stuurboord prachtige uiterwaarden en natuurgebieden, maar ook langs de Utrechtse Heuvelrug. Ons videoteam zorgt dat iedereen aan boord op schermen de muzikanten goed kan zien en ook dit jaar is Barbershop Wijk bij Duurstede weer van de partij. Rik van Laar neemt zijn scheerstoelen mee en met twee andere barbiers knipt hij op het achterdek de mannenbaarden. Natuurlijk is de bar aan boord de hele trip geopend en in het restaurant staat eind van de middag een meer dan voortreffelijk buffet klaar voor iedereen. Rond 19.30 uur is iedereen weer terug in Wijk.

Blues van topniveau.
Bestuurslid Gerrit Dijk vertelt over het hoge bluesgehalte op deze cruise: “Net als in 2015 vroegen we aan een gerenommeerde Nederlandse blues muzikant het bluesprogramma te willen samenstellen. Dit keer legden we de vraag voor aan de Haagse Kees Dusink, al jarenlang als gitarist actief in de Nederlandse blueswereld, een echte Peter Green-kenner en in 2011 geëerd met een Dutch Blues Award. Kees vond het een eer en uitdaging om dit voor zijn rekening te nemen. Hij komt met zijn eigen band (Dusink Blues) aangevuld met de ook in Wijk goed bekende Belgische Blues Challenge-winnaar Guy Verlinde, bluesharmonica-topper Robin van Roon, Nederlandse beste blueszanger (geëerd met een Award in 2014) Robbert Fossen en het jonge pianotalent Dave Warmerdam. Robbert en Dave wonnen in 2016 de Dutch Blues Challenge en vertegenwoordigden ons land begin 2017 in Memphis. Kortom een stel bluesmuzikanten van de ‘buitencategorie’. Ze spelen in wisselende combinaties. Dat wordt gewoon een programma om je vingers bij af te likken”.

Dusink Blues
Dusink Blues is de nieuwe band rondom gitarist Kees Dusink. Zijn gelauwerde stijl en geluid komen nu nog beter tot hun recht dankzij het gitaarwerk van Stephan Bijl, de vocals van Marc Bocken en de grooves van Marco Overkamp op drums en Donald van der Goes op basgitaar. Dusink Blues is grenzeloze energie, zichtbaar plezier en voelbare synergie. Blues vanuit de onderbuik, een uitzonderlijk dynamische band die soms fluistert, maar ook kan brullen. Vijf geweldige muzikanten die elkaar al jarenlang kennen van festivals en die elkaar nu hebben gevonden in een gedeelde liefde voor de muziek van onder andere Albert Collins, Peter Green en Albert King. In een momentum waarin ze allemaal op zoek waren naar iets nieuws, iets wat fluweelzacht, breekbaar en tranen trekkend mooi mag zijn maar soms ook ongepolijst, rauw en duister. Met zowel covers als met eigen werk, soms puur instrumentaal, meestal niet, maar in ieder geval en altijd met dat uiterst herkenbare ‘Dusink Blues geluid’.

Robbert Fossen & Dave Warmerdam
Robbert Fossen heeft inmiddels een flinke staat van dienst in de Nederlandse blues scene. Een paar jaar geleden bracht hij als een soort coach een avond door in de oefenruimte met een groepje kinderen van 9 t/m 13 jaar oud. Dit bandje opende samen met Robbert een door hem georganiseerde bluesnight in Lisse. Dave Warmerdam was de toen 13-jarige getalenteerde pianist van die formatie. Inmiddels is Dave 17 jaar en heeft al de nodige podiumervaring opgedaan. Ook is hij zeer verdienstelijk gaan zingen en gitaarspelen. Een veelbelovende muziekcarrière is ontsproten. Sinds eind 2015 spelen Robbert en Dave samen. Als duo spelen ze vooral de blues uit Chicago met nummers van Otis Spann, Muddy Waters en John Brim.

Guy Verlinde (B)
Na jaren van noeste arbeid werd Guy Verlinde de blues trots van België. En al klinkt het wellicht als een cliché, hij is bij uitstek ‘the hardest working performer’ binnen de Belgische blues scene. In acht jaar tijd heeft hij negen albums uitgebracht en tekende hij een platencontract bij de prestigieuze labels Parsifal (B) & Dixefrog Records (FR). In 2011 won hij de Belgische Blues Award. Hij vertegenwoordigde België bij de European Blues Challenge ’12 in Berlijn en in 2014 werd hij verkozen tot ‘Best Live Act’. De laatste jaren heeft de Europese blues scene Guy Verlinde eveneens ontdekt na zijn tournees in Holland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Slowakije en Luxemburg.

‘Slim’ Robin van Roon
Slim Robin is een Nederlandse harmonicaspeler/zanger die vooral bekend is van zijn harmonicaspel bij een aantal bluesbands waar hij deel van uitmaakte (Dave Chavez Band & Livin Blues Xperience). Je kon hem de afgelopen jaren vinden op nationale en internationale podia.