Captain Morgan Express maakt vuile handen

Fistful of Dirt is de titel van het kersverse album van Captain Morgan Express. Het album bevat twaalf nummers, variërend van swingende shuffles en opzwepende Bo Diddley beats tot rauwe blues a la The Red Devils. IJland Studio, bekend van o.a. Cuban Heels en T99, tekende voor de mix en mastering. Onlangs serveerde Captain Morgan Express al een voorproefje door de lancering van Catfish Blues (inclusief YouTube-clip) en Tried to Call You.

Fistful of Dirt is het tweede album sinds het ontstaan van Captain Morgan Express. “Gelijk nadat we in 2014 de EP Urban Cowboy hadden uitgebracht, stonden we op het Texel Blues Festival. Dat was een fantastisch start,” vertelt zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer enthousiast. Na Texel Blues speelde Captain Morgan Express op vele bluesroutes en –festivals in Nederland en onlangs trakteerde de band onze zuiderburen op een optreden in Antwerpen. “Iets nieuws opnemen kwam er gewoon niet van. We zijn afgelopen jaren druk geweest met repeteren en optreden. Het goede nieuws is dat we op basis van de reacties van het publiek bij optredens, wel makkelijk tot een selectie van onze beste nummers zijn gekomen.”

Om het originele, ongepolijste bandgeluid natuurgetrouw op de plaat te krijgen, koos de Utrechtse bluesformatie er voor het album in de eigen oefenruimte op te nemen en bij de mix zo dicht mogelijk bij het live geluid te blijven. “De opname omstandigheden waren ideaal voor de blues,” verklapt zanger/bluesharpist Johnny ‘Boy’ Brouwer, “een uit de hand gelopen feestje de avond ervoor gevolgd door een massieve kater en een paar oude vrienden die ongepland de oefenruimte binnen vielen. De sfeer tijdens de opnames was daardoor heel relaxed en we speelden met de juiste mix van ontspanning en bezetenheid. Je wilt je gasten toch even laten horen wat je in huis hebt. De up tempo nummers, zoals Mellow Down Easy en Catfish Blues, klinken daardoor lekker broeierig.”

Captain Morgan Express

Het complete album is te vinden op o.a. Spotify, Deezer I-Tunes. Mogelijk dat Fistful of Dirt later dit jaar nog in beperkte oplage uitgebracht wordt op vinyl. Captain Morgan Express speelt na de zomer o.a. op het Jazz in de Gracht Festival in Den Haag, Culemborg Blues The Night Before The Day After en Alkmaar Blues.