Scottie Miller Band – Stay Above Water

Met zijn op New Orleans geënte pianostijl weten Scottie Miller en zijn band al sinds 1999 het publiek te vermaken. De stijl ademt inderdaad New Orleans, maar de band is afkomstig uit het noordelijk gelegen Minnesota. Naast naamgever Scottie Miller (zang, piano, orgel en mandoline) bestaat de band uit Mark O’Day (drums, percussie), Patrick Allen (gitaar, zang) en Dik Shopteau (basgitaar, zang). Met “Stay Above Water” is onlangs, als ik goed heb geteld, hun tiende album verschenen.

Naast de al genoemde vier bandleden doen als gastmuzikanten nog zangeres Ruthie Foster mee alsmede een blazerssectie, bestaande uit Larry McCabe (trombone), David Eiland (tenorsax), Scott Snyder (trompet) en John Croarkin (baritonsax). Op “Stay Above Water” staan twaalf nummers die allemaal door Miller zijn geschreven. Over de stijl heb ik al iets gezegd, het lijkt wel of de band uit het warme New Orleans komt en niet uit het koude Minnesota. Zuidelijke blues dus met een beetje rock, wat soul en funk. Voetjes van de vloer van begin tot eind. Een rockend begin met “Burned All My Bridges” zorgt meteen voor de juiste stemming. Nummers die mij bijzonder bevallen zijn de swampblues en titelnummer “Stay Above Water”, “Guardian Angel”, dat door de spaarzame orkestratie juist aan kracht wint, en het rustige “Come Along”, met Miller op mandoline en goed gitaarwerk van Allen. Kortom, een goed album. (eigen beheer) (7,5/10)