Elles Bailey – Wildfire

De uit het Engelse Bristol afkomstige Elles Bailey heeft, sinds haar single “Wildfire” door het Engelse Radio 2 en de BBC is opgepikt, al flink de aandacht op zichzelf kunnen vestigen. Op 1 september verschijnt haar album en het is te hopen dat deze de verwachtingen kan waar maken. Wat onmiddellijk opvalt bij deze jonge zangeres is haar hese stemgeluid. Je zou denken dat ze kettingroker is en haar Full English al met whiskey wegspoelt. Niets is minder waar. Als driejarige kreeg zij een ziekte, waarvan zij volledig is hersteld, maar die haar stem voor altijd heeft aangetast.

Het album “Wildfire” is puur bij toeval ontstaan. Tijdens een vakantie met haar familie in de VS werd Nashville aangedaan en nam Elles voor de lol een demo op in een van de studio’s. En binnen de kortste keren was het hele album klaar. Zij wordt begeleid door het neusje van de zalm die er in Nashville aan studiomuzikanten rondlopen, zoals de gitaristen Joe Wilkins, Brent Mason en Chris Leuzinger, bassist Mike Brignardello, drummer Wes Little en toetsenist Bobby Wood. Naast een uitstekende zangeres met dat kenmerkende hese stemgeluid is Elles ook een prima liedjesschrijver. Elf van de twaalf nummers zijn dan ook door haar (mee)geschreven. De enige cover is “Shake It Off”, bekend van Taylor Swift. Hoewel het album vrij spontaan is ontstaan zit de zaak erg goed in elkaar. Prima nummers, die uitstekend worden uitgevoerd. Muzikaal bevinden we ons met “Wildfire” in de prettig rockende blues. Er is een leuke variatie van uptempo nummers en ballads. Elles brengt een eerbetoon aan Janis Joplin in de ballad “Girl Who Owned The Blues” en aan Howlin’ Wolf in het naar hem vernoemde nummer. Mijn persoonlijke favoriete nummers zijn het rockende “Shackles Of Love” en “Let Me Hear You Scream”, waarin het gitaarwerk aan de Deltablues doet denken. Uitstekend! (Outlaw Music) (8,5/10)