Dick van Altena viert jubileum met nieuw album en tour

40 jaar en een slordige 1000 liedjes zit Dick in het vak. Eerst vooral voor zichzelf als frontman van een van Nederlands populairste country bands: the Major Dundee Band. Daarna voor zichzelf als solo-artiest onder eigen naam of, veelal op verzoek, voor artiesten als Henk Wijngaard, de Sjonnies. Toni Willé (‘Pussycat’) ofSaskia en Serge.

Dick viert zijn jublieum samen met muzikale vrienden als podiumgasten. met 5 (inmiddels allemaal uitverkochte) shows in oktober en december. Daarin komen afwisselend of gezamenlijk zijn country- en zijn Nederlandse liedjes maar ook zijn werk in Betuws dialect aan de orde. Daarbij wordt natuurlijk zijn nieuwste CD Singer & Songs gepresenteerd. Dicks optredens spelen zich af in theatersetting met in het spotlicht de man, zijn gitaar en zijn liedjes. Hij beperkt zich daarbij niet alleen tot het Nederlands- en Engelstalige repertoire, dat geldt ook voor zijn CD’s.

Eind 2002 ziet namelijk het prachtige Moan bove de Betuwe het levenslicht, Dick schrijft en zingt voor het eerst liedjes over ‘zijn’ Betuwe en de mensen die er wonen, in zijn eigen streektaal, het Overbetuws. Er zijn eveneens loftuitingen voor de opvolgers zoals zijn meest recente dialectalbum Zúút.

In 2014 verrast Dick van Altena met het indrukwekkende Novemberwind, zijn eerste Nederlandstalige album sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Veel tracks, zoals ‘Die arm om mijn schouder’, raken de mensen in het hart en dreigen klassiekers te worden.

Dat hij zijn (country) verleden niet verloochent blijkt wel uit het feit dat in 2015 de her-release plaatsvindt van de CD Flowers from the moon, het country album (uit 2012) verschijnt tevens op LP!
Daarbij maakt Dick deel uit van het zeer succesvolle en onderscheiden muziektheaterprogramma Back to the country dat tot ver in 2016 geprogrammeerd staat in de diverse zalen en schouwburgen en op festivals in binnen- én buitenland.

Dick van Altena ziet Kris Kristofferson als zijn grote inspirator maar spiegelt zich het liefst aan Shel Silverstein, een schrijver die poëzie (‘Time’), humor (‘A boy named Sue’) en smartlapperij (‘Sylvia’s mother’) in zijn liedjes verwerkte. Of zoals voetbaljournalist én muziekkenner Johan Derksen het omschrijft: ‘Dick beheerst het hele muziekspectrum’. In april 2014 wijdt RTL7 een heel uur aan van Altena in ‘Derksen on the road’.Derksen noemt Dick de beste country singer-songwriter van Nederland, waarvan akte.