Mike ‘Mudfoot’ McDonald – Tired Of The Same Old Rut? Play This

Dat het hier een debuutalbum betreft wil nog niet zeggen dat de Canadese muzikant Mike ‘Mudfoot’ McDonald een groentje is in de muziekwereld. Hij draait al zo’n veertig jaar mee en heeft het podium gedeeld met onder meer B.B. King, Steppenwolf, Three Dog Night en James Cotton. Daarnaast leidde hij jarenlang de huisband van Grossman’s Tavern Sunday Night Jam. Dit zegt de meesten van ons niet zoveel, maar in Canada was dit de springplank voor artiesten als Jeff Healey, Alanah Myles, Pat Rush en vele anderen.

Blijkbaar werd het de hoogste tijd om hem eens een eigen plaat op te laten nemen. En die ligt er nu in de vorm van de cd “Tired Of The Same Old Rut? Play This”. Hier treffen we tien nummers aan, waarvan de aloude “Put A Spell On You” van Screaming Jay Hawkins de enige cover is. Wat stijl betreft varieert het gebodene tussen blues, southern rock en rockende blues. McDonald wordt ondersteund door een hele rij aan muzikanten, waarvan gitarist Pat Rush en harmonicaspeler Jordan Patterson voor mij de bekendste zijn. De cd begint en eindigt met “Tired Of The Same Old Rut?”, waarvan de laatste als zogenaamde ‘radio edit’, een stevig rockend en aanstekelijk nummer. Dan volgt met “Put A Spell On You” de enige cover, hier in een sterkte uitvoering. Het vermelden waard vind ik de instrumental “Valerie”, waarin hij met zijn maatje Pat Rush een dubbelgitaar aanpak a la de Allman Brothers Band te horen is, en de boogie “Come On Baby” met de harmonica van Jordan Patterson. Een prima plaat. (Eigen beheer) (7/10)