Downchild – Something I’ve Done

Downchild is een Canadese band, die al sinds 1969 bestaat. Hun eerste plaat kwam in 1971 uit en het totaal aan albums en singles is niet meer op twee handen (en twee voeten!) te tellen. Ook de prijzenkast puilt uit. De band begon onder de naam Downchild Blues Band, maar ergens in de jaren tachtig is deze ingekort tot Downchild. Donnie Walsh (gitaar, harmonica) vernoemde de band naar een nummer van Sonny Boy Williamson; sindsdien staat hij bekend als Mr. Downchild. Chuck Jackson (zang, gitaar, harmonica) voegde zich ruim twintig jaar geleden bij de club, die nu verder bestaat uit Pat Carey (saxofoons), Michael Fonfare (piano, orgel, dobro), Gary Kendall (bas) en Mike Fitzpatrick (drums). Op deze cd doet trompettist Peter Jeffrey op een aantal nummers mee.

De nieuwe cd “Something I’ve Done” is – als ik goed heb geteld – de 33e plaat die door de band is uitgebracht. Hierop staan tien nummers, waarvan er acht door de bandleden zijn geschreven. Wat stijl betreft leunt deze zwaar op zowel de Chicagoblues als de soulblues uit Memphis met uitstapjes naar de rock ’n roll en jazz. De band is hecht, wat niet verwonderlijk is, omdat geen van de leden korter als twintig jaar bij de club is. Bijzondere vermelding verdienen naar mijn mening het rockende “Albany, Albany”, de soulblues “Take A Piece Of My Heart” en het door de harmonica gedomineerde “Mississippi Woman, Mississauga Man”.

Een uitstekende cd van een band die na een kleine vijftig jaar nog steeds de voetjes van de vloer krijgt. (Linus Entertainment) (8/10)