Miss Freddye – Lady Of The Blues

Miss Freddye is afkomstig uit Pittsburgh (PA) en in haar ruim 20-jarige muzikale loopbaan heeft zij een flinke reputatie opgebouwd als Chicagoblues zangeres. Zij begon bij BMW (Blues Music Works) en vanaf 2002 heeft zij haar eigen band, Blue Faze, die enkele jaren later werd omgedoopt in Miss Freddye’s Blues Band, een swingende 5-persoons formatie. Daarnaast heeft zij vanaf 2010 haar Miss Freddye’s Homecookin’ Band, waarmee zij akoestische blues maakt.

Nu eindelijk is haar debuut-cd “Lady Of The Blues” verschenen met elf nummers, waarvan tien zogenaamde originals. De enige cover is Dr. Johns “A Losing Battle”. Het merendeel van de eigen composities is van de hand van Andy Santana, die de cd samen met gitarist Kid Andersen heeft geproduceerd. Miss Freddye heeft aan drie ervan meegeschreven. De elf nummers bevinden zich overduidelijk in het gebied tussen Chicagoblues en Memphis soul. Miss Freddye heeft een geweldige stem, waarmee ze zowel kan fluisteren als brullen. De nummers zijn stuk voor stuk juweeltjes, die goed in het gehoor liggen en de pan uit swingen. Wie dan nog blijft stil zitten heeft pas echt een probleem. Mijn favoriete nummers hier zijn “Luv Ya Baby”, een duet met John Blues Boyd, “Doorway To The Blues” en het swingende “Freight Train Blues”.

Deze cd is voor mij een aangename verrassing en een mooie kennismaking met de muziek en stem van Miss Freddye. Dit smaakt naar meer. De volgende keer wellicht ‘Homecooking’, de akoestische kant van deze geweldige zangeres? Een absolute aanrader. (eigen beheer) (8,5/10)