Jim Shaneberger Band – Above And Below

De Jim Shaneberger Band is wat omschreven kan worden als een klassiek powertrio. Bij dit fenomeen, dat zo’n vijftig jaar geleden begonnen is door Cream en de Jimi Hendrix Experience, is de bezetting opgebouwd uit een gitarist, bassist en drummer. De rockgeschiedenis kent al een hele serie van deze trio’s en de band, wier cd ik nu bespreek is er precies zo een. Het trio bestaat uit naamgever, zanger en gitarist Jim Shaneberger, bassist Jeffrey Baldus en drummer Steve Harris. Hun eerste cd “Work In Progress” werd goed ontvangen en leverde een aantal nominaties op. En nu ligt de opvolger “Above And Below” in de winkels.

Op de cd staan negen door de band zelfgeschreven nummers. En, zoals het een powertrio betaamt, bevinden die zich allen in het gebied van rock en bluesrock. De drums van Harris en de bas van Baldus leggen het fundament, waar gitarist/zanger Shaneberger op kan bouwen. Bij het eerste nummer , “My Way”, was ik nog niet echt overtuigd. Prima bluesrock, dat wel, maar ik had het allemaal al wel gehoord. Dat veranderde bij “Indifference”, een nummer over een tweetal schietpartijen in de VS, waarbij de politie onschuldige – en gekleurde – burgers neerschoot. Dan blijft we te maken te hebben met een band die nog wat te vertellen heeft. Muzikaal krijgt de luisteraar verder een mix van bluesrock en powerballads aangeboden. Nummers die wat mij betreft nog een bijzondere vermelding verdienen zijn de ballad “Bright Side” en de funky instrumental “Just Sayin’, Bro”, waar vooral de bas van Baldus de hoofdrol vervult. Een prima plaat. (eigen beheer) (7,5/10)